06 / 05 / 2024

tapu davaları

tapu davaları

Tapuda devam eden dava sayıları son 10 yılda 12 kat arttı. En çok isim ve kadastroda mahkeme kapıları çalındı. Kamulaştırma, dönüşüm, 2B ve kiracı tahliyelerinde ise artış bekleniyor

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Tapu iptal davaları, ayni haklara zarar verecek nitelikte olan, usulsüz ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan davalardır. Genelde tescil davası ile açılan bu tür davalardan biri de kardeşler arası tapu iptal davasıdır. Peki kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Tapu iptal davaları yapılmaktadır. Tapu iptali hangi durumlarda yapılır? sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte merak edilenler!

Hangi durumlarda tapu iptal davası açılamaz?

Tapu iptal davaları sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte tapu iptal davasına dair detaylar!

Marmaris’te köylülerin Osmanlı tapuları iptal ediliyor iddiası!

Marmaris’te 70 yıl süren Osmanlı tapu davalarını kazanan köylülerin, mahkeme kararlarının iptal edildiğini kaydeden CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yazılı olarak cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu. 

Muvazaa ve muri̇s muvazaasına dayalı tapu iptali̇ ve tesci̇l davaları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stj.Av. Beste Karakoç, "Muvazaa ve muri̇s muvazaasına dayalı tapu iptali̇ ve tesci̇l davaları" konusunu kaleme aldı. İşte Muvazaa ve muri̇s muvazaasına dayalı tapu iptali̇ ve tesci̇l davaları...

Tapu kadastro davalarından feragat edilmeli mi?

Gazeteci Bumin Doğrusöz,Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü davalarından acaba feragat edilmeli mi, edilmemeli mi sorusunun yanıtını madde madde açıkladı...

Tapu ve Kadastro'ya 2016'da 603 adli, 389 idari dava açıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne açılan atama, disiplin ve tazminat davalarından 2015'te 71'i idare aleyhine, 294'ü idare lehine; 2016'da 14'ü idare aleyhine, 132'si idare lehine sonuçlandı" dedi.

Isparta'nın tapu sorunu meclise taşındı!

Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Isparta'da orman kadastro çalışmaları sebebiyle açılan tapu iptal davalarına ilişkin sorunları Meclise taşıdı. Bakır hazırladığı sorularının Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıt verilmesini talep etti.

Tapu tahsis belgesi ortaklığın giderilmesi!

Ortaklığın giderilmesi davaları, bir taşınmazın birden çok paydaşının olması halinde ortaklar tarafından açılabilen dava olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapu tahsis belgesi olan bir yerde ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Tapu tahsis belgesine dayalı ecrimisil talebi!

Ecrimisil davaları, taşınmazı işgal edilen mal sahipleri tarafından açılıyor. Peki, bu taşınmazın tapulu değil de tapu tahsis belgeli olması durumu değiştirir mi? Tapu tahsis belgesine dayalı ecrimisil talebi yapılabilir mi?

Hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Tapu davalarında hileye uğrayan kişi, hileyi öğrendiği tarihten itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde dava açabiliyor. İşte, hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Tapu iptal davası görevli mahkeme!

Türk hukukunda tapu iptal ve tescil davaları sıklıkla görülen davalardan olarak biliniyor. Bu tür davalarda davacı bir hakkı zedelenmiş olduğu için taşınmazın bulunduğu mahkemeye dava açabiliyor. İşte, tapu iptal davası görevli mahkeme!

Tapu tahsis belgesi davaları!

İdareye ait taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belge tapu tahsis belgesi olarak karşımıza çıkıyor. İşte tapu tahsis belgesi davaları...

tapu davaları Haberi

tapu davaları


Malınmı var derdin var söylemi açılan davaların sayısındaki artışla örtüştü. Taşınmaz mallara ilişkin devam eden dava sayıları son 10 yılda 12 kat arttı. 2003 yılında devam eden adli ve idari davaların toplam sayısı 606 iken bu sayı 2013’te 7 bin 338’e çıktı. Yıllar itibariyle devam eden ve sonuçlanan toplam dava sayısı ise 24 kat artarak 857’den 20 bin 555’e yükseldi.


2010 zirve yaptı 


Kadastro davalarının en çok açıldığı yıl 2010 oldu. Arazisine kadastro uygulanan kişiler mahkemeye başvurarak 1253 dava açtı. 2003-2013 yılları arasında bu konuda açılan toplam dava sayısı ise kayıtlara 1707 olarak geçti.


Harf yanlışlığı isyan ettiriyor 


Aynı süre içerisinde isim yanlışlığı nedeniyle açılan dava sayısı 1175 oldu. Tapuda yazılan isim yanlışlıkları bir harf dahi yanlış olsa düzeltilmek için adliye kapısından içeriye...