30 / 04 / 2024

Hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Tapu davalarında hileye uğrayan kişi, hileyi öğrendiği tarihten itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde dava açabiliyor. İşte, hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!



Hile nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!

Hile, özellikle sözleşme yapmaya sevk etmek için onda kasten hatalı bir kanı uyandırmak veya esasen var olan hatalı bir kanıyı koruma yahut devamını sağlamak şeklinde tanımlanıyor. Hata da kişinin kendisi tecrübesizliğinden dolayı yanılma hilede ise kötü niyetli kişinin kandırması yanıltması söz konusu olabiliyor. 


Borçlar Kanunu’nun 28/l. (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun 36/1.) maddesinde açıklandığı üzere, taraflardan biri diğer tarafın kasıtlı aldatmasıyla sözleşme yapmaya yöneltilmişse hata esaslı olmasa bile aldatılan taraf için sözleşme bağlayıcı sayılamıyor. Tapu geri alınabiliyor ve kandırılan kişi verdiği şeyi geri isteyebiliyor. 


Kandırılan kişi bu davayı hileyi öğrendiği tarihten itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde karşı tarafa yöneltileceği dava yoluyla kullanması gerekiyolr. Aksi halde kandırılına kişinin tapusunu geri alma hakkı düşüyor. 


Tapu iptali dilekçesi örneği...

… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI :

VEKİLİ   :                             

DAVALI :


KONU : Tapu iptali ve taşınmazın paylar oranında tescili isteminden ibarettir.


DAVA DEĞERİ                   : … TL


AÇIKLAMALAR                 :

1- … tarihinde …ada … pafta … parsel sayılı tapu ile Müvekkilin miras bırakan annesi söz konusu taşınmazın satışını ölümünden önce mal kaçırmak amacıyla müvekkilin kardeşi olan davalıya yapmıştır. Müvekkil bu durumdan annesinin vefatı ile yeni haberdar olmuştur.


2- İşbu taşınmazın rayiç bedeli … TL olmasına rağmen Müvekkilin miras bırakan annesi  oldukça düşük bir  bedelle mal kaçırma amacıyla taşınmazı müvekkilin kardeşi üzerine satış yapmıştır. Bu satış mal kaçırma amacıyla muvazaalı olarak yapılmıştır. Davalı adına tesis edilen tapunun iptali için sayın Mahkemeye başvuru zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER: Medeni Kanun,  Borçlar Kanunu ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER: Tapu kayıtları, keşif, bilirkişi raporu, tanık beyanları ve diğer


  yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Açıklanan nedenlerle, kötü niyetli davalının gayrı menkulü üçüncü kişilere satmasının önlenmesi için de yukarıda ada pafta ve parseli belirtilen gayrımenkulün satışının önlenmesi bakımından tedbir konulmasını, davalı üzerine kayıtlı mezkur taşınmazın tapu kaydının iptaline ve miras payları oranında tapuya tesciline karar verilmesini, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ederiz. .../…/…


Davacı Vekili

Av.



Tapu iptal dava süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön