18 / 01 / 2025

Tapu mevzuat

Tapu mevzuat

Tapu mevzuatı nedir?: Tapu işlemlerini ve tapu dairelerinin işleyişini ilgilendiren kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge gibi metinler tapu mevzuatını oluşturuyor. İşte tapu mevzuatı kapsamındaki kanunlar...

Tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabiliyor. Peki, tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?

Tapu tahsis belgesi geçerlilik şartları!

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belge tapu tahsis belgesi oluyor. Peki, tapu tahsis belgesi geçerlilik şartları nelerdir?

Tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belge tapu tahsis belgesi oluyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, ve il özel idarelerinin sahip oldukları taşınmazlara verilen belgeye tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

Tapu tahsisi nereden alınır?

Tapu tahsis belgesi imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; ilgili kişilere tanınan “şahsi hak” içeren belge olarak biliniyor. Peki, tapu tahsisi nereden alınır?

Tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

İmar mevzuatına uygun olmayarak inşa edilmiş yapılara, kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belgeye tapu tahsisi belgesi deniyor. Peki, tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

Tapu döner sermaye hesaplama!

Tapu mevzuatına göre bağımsız bölümlerin satış işlemlerinde; Tek işlemde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor. Peki, tapu döner sermaye hesaplaması nasıl yapılır?

Tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle tapu tahsis belgesi veriliyor. Peki, tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

Tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılara, gecekondulara, bazı şartları yerine getirmeleri halinde verilen ön tapuya tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi olmayanların hukuki durumu nedir?

Tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!

Tapu tahsis belgesi, imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartıyla verilen kullanma izni sayılıyor. İşte, tapu tahsis belgesinin geçerlilik süresi!

Yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Tapu mevzuatı gereğince, yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabiliyor. Peki, yabancılar gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeli?

Tapu tahsis belgesi zamanaşımı!

İmar mevzuatına aykırı yapılar ve gecekondulara tapu tahsis belgesi almak için, için yapının bulunduğu yerin valilik veya belediyelerine müracaat ediliyor. Peki, tapu tahsis belgesi zamanaşımı süresi var mı?

Gecekondulara tapu verilmeyecek!

30 yıldan bu yana her seçimde oy için kapıları çalınan gecekondu sahiplerinin tapu umutları da bitecek. 1984 yılında yürürlüğe giren '2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatı'nı yürürlükten kaldırıyor.

Tapu mevzuat Haberi

Tapu mevzuat

Tapu mevzuatı nedir?

Tapu işlemlerini ve tapu dairelerinin işleyişini ilgilendiren kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge gibi metinler tapu mevzuatını oluşturuyor. Tapu mevzuatı kapsamında; Medeni Kanun, Tapu Kanunu, Tapu Sicil Tüzüğü gibi yasal hükümler yer alıyor.


TAPU KANUNU

Kanun Numarası : 2644

Kabul Tarihi : 22/12/1934

Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 29/12/1934 Sayı : 2892

Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 16 Sayfa : 312


Madde 1 – Gayrimenkullerin tescilinde o gayrimenkul Devlete ait ise bulunduğu yerdeki en büyük mal memuru, hususi idareye ait ise vali, evkafa ait ise evkaf müdürü veya memuru, belediyeye ait ise belediye reisi, köye ait ise muhtar ve mahsus kanunla teşekkül etmiş diğer hükmi şahıslara ait ise bunların kanuni mümessilleri salahiyetlidirler. Bu mümessillerin salahiyetlerini kullanma şeklini gösteren kanunlar hükmü...