17 / 05 / 2024

Tapu sicili Medeni Kanun

Tapu sicili Medeni Kanun

Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutuluyor. Tapu sicili ve taşınmazların kaydedilmesi ile ilgili yasal hükümler ise Medeni Kanunda bulunuyor. İşte Medeni Kanun maddeleri..

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu kayıtlarının eski olması, kadastro ve tapu işlemleri sırasında oluşan hataların giderilmesi tapu sicili düzeltme davası ile giderilir. Bu işlemlerde en yaygın hatalar tapu sahibinin adı, soyadı, anne ve baba adı gibi unsurlar vardır. Peki tapu sicili düzeltme davası nasıl açılır?

Yetki belgesi alan emlakçılar dikkat!

Taşınmaz ticareti ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki belgesi almış olan emlak işletmelerinin sorumlu emlak danışmanlarına tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erişimler sağlanmalı” şeklinde konuştu.

Kadastro Haritaları ve Tapu Sicili Yönetmeliği'nde değişiklik!

Kadastro Haritalarının Yeniden Düzenlenmesi ve Tapu Sicilinde Gerekli Düzeltmelerin Yapılmasında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik kapsamında değişiklik yapıldı..

Tapu Sicili Tüzüğü'ndeki madde 69/5 iptal edildi!

Danıştay 10. Dairesi'nde açılan davalarda verilen 19.02.2014 tarihli kararlarla, Tapu Sicili Tüzüğü'nün 69. maddesinin beşinci fıkrasının yürütülmesi durduruldu.

Tapu şerhinin kaldırılması davası!

Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemiyor. Bu şekildeki tapu şerhinin kaldırılması için dava açılabiliyor..

Tapu işlemlerinde eş muvafakatnamesi!

Türk Medeni Kanununun 194. Maddesine göre, aile konutu üzerinde hak sahibi eşin konutla ilgili tasarruflarının geçerliliğini diğer eşin açık rızasına bağlanıyor. İşte, tapu işlemlerinde eş muvafakatnamesi!

Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Medeni Kanun gereğince,tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi için dava açılabiliyor. İşte, tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Tapuda yanlış tescilin düzeltilmesi!

Tapu sicili üzerinde bulunan tescilin düzeltilebilmesi için tapu iptal davası açılması gerekiyor. İşte, tapuda yanlış tescilin düzeltilmesi!

Kadastro tespitine itiraz süresi!

Açık bir tapu sicili sistemi kurulması amacıyla kadastro ekip ve komisyonları tarafından kadastro çalışmaları yürütülüyor. Kadastro tespit çalışmalarına itiraz edilebiliyor. Peki, kadastro tespitine itiraz süresi ne kadardır?

Kat mülkiyeti tapuya nasıl geçilir?

Kat mülkiyeti, bir yapıdaki bağımsız bölümler üzerinde kurulabiliyor. Tapu Sicili Tüzüğüne göre tutulacak kat mülkiyeti kütüğüne tescil olunuyor. Peki, kat mülkiyeti tapuya nasıl geçilir? İşte yanıtı..

Tapu intikal için gerekli evraklar!

Bir kimsenin ölümü halinde, sahip olduğu taşınmaz malların mülkiyet hakkı yasal mirasçılarına Medeni Kanunun hükümlerine göre intikal suretiyle tescil ediliyor. Peki, tapu intikal için gerekli evraklar nelerdir?

Taşınmaz Değerlemesi kitabı yayınlandı!

Kitapta, taşınmaz mülkiyeti, tapu sicili, imar, mekansal planlama, imar uygulamaları, imar mevzuatına aykırı yapılar taşınmaz değerleme yöntemleri ve değerleme teknikleriyle ilişkilendiren ve bilinmesi gereken tüm konuları bulabilirsiniz.

Tapu Sicili Tüzüğü Sicil bölgeleri hakkında duyuru!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından, Tapu Sicili Tüzüğü " Sicil bölgeleri " başlıklı 6. maddenin uygulamasına yönelik olarak çıkarılan ilgi duyuru yayımlandı...

Tapu sicili Medeni Kanun Haberi

Tapu sicili Medeni Kanun

Tapu sicili Medeni Kanun!


A. Kurulması

I. Sicil bakımından

1. Genel olarak

MADDE 997.- Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutulur.


Tapu sicili, tapu kütüğü ve kat mülkiyeti kütüğü ile bunları tamamlayan yevmiye defteri ve belgeler ile plânlardan oluşur.

Sicilin örneği, nasıl tutulacağı ve yardımcı siciller tüzükle belirlenir.


2. Taşınmazların kaydedilmesi

a. Kaydedilecek taşınmazlar

MADDE 998.- Tapu siciline taşınmaz olarak şunlar kaydedilir:

1. Arazi,

2. Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar,

3. Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler.

Arazinin tapu siciline kaydı, özel kanun hükümlerine tâbidir.

Bağımsız ve sürekli hakların kaydedilmesi için gerekli koşullar ve usul tüzükle belirlenir. Süreklilik koşulunun gerçekleşmesi için hakkın süresiz veya en az otuz yıl süreli olması gerekir.

Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümlerin taşınmaz olarak kaydı, özel kanun hükümlerine tâbidir.


b. Kaydedilmeyecek taşınmazlar

MADDE 999.- Özel mülkiyete tâbi olmayan ve...