04 / 07 / 2024

Tapu sicili mevzuatı

Tapu sicili mevzuatı

Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutuluyor. Tapu sicili ve taşınmazların kaydedilmesi ile ilgili yasal hükümler ise Medeni Kanunda bulunuyor. İşte Medeni Kanun maddeleri..

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu kayıtlarının eski olması, kadastro ve tapu işlemleri sırasında oluşan hataların giderilmesi tapu sicili düzeltme davası ile giderilir. Bu işlemlerde en yaygın hatalar tapu sahibinin adı, soyadı, anne ve baba adı gibi unsurlar vardır. Peki tapu sicili düzeltme davası nasıl açılır?

Yetki belgesi alan emlakçılar dikkat!

Taşınmaz ticareti ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Yetki belgesi almış olan emlak işletmelerinin sorumlu emlak danışmanlarına tapu sicili ve belediyeler gibi kurumlar ile erişimler sağlanmalı” şeklinde konuştu.

Kadastro Haritaları ve Tapu Sicili Yönetmeliği'nde değişiklik!

Kadastro Haritalarının Yeniden Düzenlenmesi ve Tapu Sicilinde Gerekli Düzeltmelerin Yapılmasında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik kapsamında değişiklik yapıldı..

Tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabiliyor. Peki, tapu tahsis belgesi olanlar imar barışına başvurabilir mi?

Tapu Sicili Tüzüğü'ndeki madde 69/5 iptal edildi!

Danıştay 10. Dairesi'nde açılan davalarda verilen 19.02.2014 tarihli kararlarla, Tapu Sicili Tüzüğü'nün 69. maddesinin beşinci fıkrasının yürütülmesi durduruldu.

Tapu tahsis belgesi geçerlilik şartları!

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belge tapu tahsis belgesi oluyor. Peki, tapu tahsis belgesi geçerlilik şartları nelerdir?

Tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara verilen kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belge tapu tahsis belgesi oluyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile satış yapılabilir mi?

Tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, ve il özel idarelerinin sahip oldukları taşınmazlara verilen belgeye tapu tahsis belgesi deniyor. Peki, tapu tahsis belgesi ile mülkiyet hakkı nasıl alınır?

Tapu tahsisi nereden alınır?

Tapu tahsis belgesi imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; ilgili kişilere tanınan “şahsi hak” içeren belge olarak biliniyor. Peki, tapu tahsisi nereden alınır?

Tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

İmar mevzuatına uygun olmayarak inşa edilmiş yapılara, kullanma izni ve hak sahipliğini gösteren belgeye tapu tahsisi belgesi deniyor. Peki, tapu tahsisi olmayanların hakları nelerdir?

Tapuda yanlış tescilin düzeltilmesi!

Tapu sicili üzerinde bulunan tescilin düzeltilebilmesi için tapu iptal davası açılması gerekiyor. İşte, tapuda yanlış tescilin düzeltilmesi!

Tapu döner sermaye hesaplama!

Tapu mevzuatına göre bağımsız bölümlerin satış işlemlerinde; Tek işlemde bir adet bağımsız bölüm satışı yapılıyor ise bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil ediliyor. Peki, tapu döner sermaye hesaplaması nasıl yapılır?

Tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

İmar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılarla gecekondulara 2981 sayılı yasa gereğince bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle tapu tahsis belgesi veriliyor. Peki, tapu tahsis belgesinin devri mümkün mü?

Tapu sicili mevzuatı Haberi

Tapu sicili mevzuatı

Tapu sicili Medeni Kanun!


A. Kurulması

I. Sicil bakımından

1. Genel olarak

MADDE 997.- Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicili tutulur.


Tapu sicili, tapu kütüğü ve kat mülkiyeti kütüğü ile bunları tamamlayan yevmiye defteri ve belgeler ile plânlardan oluşur.

Sicilin örneği, nasıl tutulacağı ve yardımcı siciller tüzükle belirlenir.


2. Taşınmazların kaydedilmesi

a. Kaydedilecek taşınmazlar

MADDE 998.- Tapu siciline taşınmaz olarak şunlar kaydedilir:

1. Arazi,

2. Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar,

3. Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler.

Arazinin tapu siciline kaydı, özel kanun hükümlerine tâbidir.

Bağımsız ve sürekli hakların kaydedilmesi için gerekli koşullar ve usul tüzükle belirlenir. Süreklilik koşulunun gerçekleşmesi için hakkın süresiz veya en az otuz yıl süreli olması gerekir.

Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümlerin taşınmaz olarak kaydı, özel kanun hükümlerine tâbidir.


b. Kaydedilmeyecek taşınmazlar

MADDE 999.- Özel mülkiyete tâbi olmayan ve...