20 / 12 / 2024

tapuda devletin sorumlulukları

tapuda devletin sorumlulukları

Tapuda devletin sorumluluğu ilkesi, tapu sicilinin güvenilirliği ve hak sahiplerinin zarar görmemesi için yapılan bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor. Detaylar için tıklayın...

Tapuda bedelsiz devir işlemleri nasıl yapılır?

Tapuda taşınmaz mal devri, bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Peki, tapuda bedelsiz devir işlemleri nasıl yapılır? Tapuda bedelsiz devir işlemleri nelerdir?

Tapuda randevu dönemi büyük ilgi gördü!

Tapuda randevu dönemi büyük ilgi gördü. 'Alo Tapu Hattı' ile 'online randevu sistemini' hizmete alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu uygulamasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tapuda randevu dönemi rahatlığı!

Tapuda randevu dönemi rahatlığı başladı. " Alo Tapu Hattı " ile "online randevu sistemini" hizmete alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu uygulamasına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Kapıcı hakları ve sorumlulukları nelerdir?

Bir apartman veya sitede çalışan kapıcı görevlilerinin yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları ve sahip olduğu bazı haklar bulunuyor. Peki, kapıcı hakları ve sorumlulukları nelerdir? İşte Konut Kapıcıları Yönetmeliği esasları..

Tapuda vekalet ile satış nasıl olur?

Tapu devir işlemi olan ancak bu işlem için vakit ayıramayanlar, tapu işlemlerini bir vekil aracılığı ile yapabiliyor. Peki, tapuda vekalet ile satış nasıl olur? Tapuda vekaleten satışta nelere dikkat edilmeli?

Tapuda geçerli kimlikler nelerdir?

Tapuda gayrimenkul devir işlemlerinin yapılabilmesi için nüfus cüzdanı gerekiyor. Nüfus cüzdanının beraberinde getirilmemesi durumunda bazı kimlikler de tapuda geçerli oluyor. Peki, tapuda geçerli kimlikler nelerdir?

Tapuda ehliyet geçerli mi?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi ile tapu devri gerçekleşiyor. Peki, tapuda kimlik yerine tapuda ehliyet geçerli mi?

Tapuda pasaport geçerli mi?

Tapuda alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için nüfus cüzdanı gerekiyor. Peki, taraflar nüfus cüzdanı yerine pasaport kullanabilir mi? Tapuda pasaport geçerli mi? İşte pasaportun geçerliliği..

Tapuda bağışlama harcı ne kadar?

Taşınmaz mülkiyetinin devir işlemleri taşınmazın bağlı olduğu Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Peki, tapuda bağış nasıl yapılır? 2014 yılı tapuda bağışlama harcı ne kadar? İşte tapu bağış oranları..

Tapuda satış işlemleri nasıl yapılır?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazların yer aldığı tapu dairesinde yapılıyor. Peki, tapuda satış işlemleri nasıl yapılır? Tapuda satış işlemleri için gerekli olan belgeler nelerdir? İşte yanıtı..

Tapuda rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, satışa konu olan taşınmazın değerini belirliyor. Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından belirleniyor. Peki, tapuda rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Tapuda eş şerhi nedir?

Medeni Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, eşlerden her biri diğeri ve üçüncü kişilerle her türlü hukukî işlemi yapabiliyor. Peki, tapuda eş şerhi nedir? Tapuya eş şerhi nasıl konulur?

Tapuda tevhid nasıl yapılır?

Tapuda tevhid işlemi ile birden çok taşınmaz mal birleştirilebiliyor. Tevhid ile gayrimenkuller üzerindeki haklar ve mükellefiyetler, yeni oluşan taşınmazlara geçmiş oluyor. Peki, tapuda tevhid nasıl yapılır?

tapuda devletin sorumlulukları Haberi

tapuda devletin sorumlulukları


Tapu sicilinde yanlış uygulamalara yer verilmemesi adına kanunda 'Tapuda devletin sorumluluğu' ilkesi düzenlenmiştir. Tapu sicilinde olabilecek yanlış uygulamalara örnek vermek gerekirse; sicildeki bilgilerin eksik/yanlış olması, kaydın gerçek hukuki durumunu yansıtmaması vs. 


Yukarıda bahsettiğimiz eksiklik veya yanlışlıklar yüzünden hak sahipleri zarar görebilirler. Tapuda devletin sorumluluğu ilkesi de bu zararlardan sebep insanların kayba uğramaması ve yanlış işlemlerin yapılmaması için getirilmiştir. 


Kanundaki yeri 

Tapuda devletin sorumluluğu ilkesinin kanundaki şekli ise şöyledir; 


TMK 1007. Maddesine göre, 

‘‘ Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur.’’ 


a) Devletin Sorumluluğunun Hukuki Mahiyeti 

Sorumluluk, uyulması gereken bir kurala aykırı davranışın hesabını verme, tazminata yükümlü tutulma; başka bir deyişle, kişiye yükletilen herhangi bir işten ötürü gerektiğinde hesaba çekilebilme durumu olarak nitelendirilebilmekle14 birlikte, kusursuz sorumluluk onun bir nevi olup, kusursuz sorumluluk halinde zarar verenin...