03 / 05 / 2024

Tapuda eksik konut bedeli gösterenlere çifte ceza

Tapuda eksik konut bedeli gösterenlere çifte ceza

Bilgi işlem sistemini güçlendiren Maliye Bakanlığı, emlak alım-satımlarındaki tapu harcı ödemelerinin ve düşük bedel göstermekten kaynaklanan vergi kayıplarının peşine düştü.

Konut satışı iki kişi arasında olmamalı: Araya emlakçı girerse tapuda verginin az ödenme durumu ortadan kalkar!

Konut, iş yeri ve arsa gibi gayrimenkullerin satışlarında vergisinin az ödendiği sık sık gündeme geliyor. Piyasa Analisti ve Endüstri Mühendisi Kürşad Bucak, konuya ilişkin çözüm önerisini X sosyal medya hesabından paylaştı. İşte o öneri ve gelen yorumlar...

Murat Kurum'a 650 bin konut tepkisi: Kağıthane'deki 688 konutluk proje 2 yılda bitirilemedi!

Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından “İki yılda bitecek” denen Kâğıthane’deki konut projesi hem 28 konut eksik inşa edildi hem de iki sene gecikti. İşte mağdurların açıklamaları...

Konut alıp satarken tapu dolandırıcıları artık tarihe karışıyor! İşte tapuda yeni uygulama...

Konut alıp satarken vatandaşların en çok korktuğu tapuda dolandırılmaktır.  Artık tapu dolandırılığının önüne geçebilmek için yeni bir uygulama hayata geçirilecek.

2023'ün tapu satış karnesi ortaya çıktı! Konut dışı satışlar rekor kırdı!

2023'te tapuda toplam 2 milyon 949 bin 437 adet satış işlemi yapıldı. Bu satışların 1 milyon 225 bin 926'sı konut satışı olurken, konut dışı satış 1 milyon 723 bin 511 ile fark attı. Ayrıca toplam satışın yüzde 41,56'sı konut, yüzde 58,44'ü konut dışı satış olarak gerçekleşti ve bu rakam rekor olara

Konut alım satımda yeni dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

Konut alım satım işlemlerinde Gayrimenkul Değerleme Sistemi adıyla yeni bir dönem başlıyor. Tapuda rayiç bedel yerine gerçek değer üzerinden yapılan işlem hem devletin gelir kaybının önüne geçecek hem de vergi ve harç oranlarını düşürecek.

Dev yaşam merkezi için start verildi! Otel, konut, İş yeri Rezidans ve AVM! Algün Center geliyor!

Düzce İli, Merkez İlçesi, Metek Mahallesi, Namazgah Mevkii sınırları içerisinde, tapuda 2948 ada, 1 parsel numaralı toplam 31 bin 232 metrekare alan üzerinde Nişa Yapı tarafından “Algün Center” projesi kapsamında Otel, Konut, İş Yeri, Rezidans ve AVM'nin olduğu dev yaşam merkezi için start verildi.

Tapuda yeni dönem 4 temmuz itibarıyla başlıyor! Konut satışları için noterler devreye giriyor!

Bugüne kadar konut alım satım işlemleri sadece tapuda yapılırken 4 Temmuz'dan itibaren artık noterlerde de yapılmaya başlanacak. 

Tapuda yeni dönem mi başlıyor? Tapu sahipleri hemen bu detaylara bir göz atın!

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda tapuda ekspertiz uygulamasına yer verilmesi, konut alacak binlerce kişinin aklında da soru işareti yarattı. Peki Tapuda yeni dönem mi başlıyor? Tapu sahipleri hemen bu detaylara bir göz atın...

Tapuda 5 milyon TL'lik ev 1 millyon TL gösteriliyor! Konutta rayiç oyununa yeni emlak vergisi önerisi!

Gayrimenkul piyasasında uzun senelerdir süren en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu oldu. Konut alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek amacıyla evin değerini düşük gösterenlerin sayısı son dönemde daha da yükseldi. İşte ayrıntılar...

Tapuda arsa payı ne anlama gelir?

Tapuda belli başlı bilinmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Hem konut hem de arsa sahibinin tapuya dair birtakım bilgilere hakim olması beklenir. İşte Tapuda arsa payı ne anlama gelir? sorusunun yanıtı!

Ofisini konut olarak satanlara şok haber! Danıştay'dan düşük KDV uygulamasına dur kararı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Abdullah Tolu, bugünkü köşesinde ruhsat veya tapuda ofis olarak gösterilen taşınmazların konut olarak satışı ile ilgili bir son dakika gelişmesini kaleme aldı. İşte Abdullah Tolu'nun o yazısı...

Yabancıya konut satışındaki 250 bin dolar kriteri fiyatları uçurdu!

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabilmek için 250 bin dolarlık bir konut satın almanın yeterli olması, doların TL karşısında uçmasının da etkisiyle sektördeki dengeler değişti. Evi 100 bin dolara alan ve satıcıyla anlaşan kişiler tapuda 250 bin dolar olarak gösterip, fiyatların armasını sağlıyor.

Tapuda son bir senede aile şerhi konulan konut sayısı 15 bin 171 oldu!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı yaptığı önemli açıklamada, son 1 senede aile şerhi konulan konut sayısının 15 bin 171 oldu rakamına ulaştığını söyledi.

Tapuda eksik konut bedeli gösterenlere çifte ceza Haberi

Tapuda eksik konut bedeli gösterenlere çifte ceza

Maliye, tapuda düşük konut bedeli gösterenlere ve konut kredisindeki düşük ekspertiz tespiti yaptıranlara ceza kesiyor. Tapuda eksik konut bedeli ödeyenler, aradaki farkın yanı sıra tapu harcının 4'te 1'i kadar ceza ödüyor.


Maliye'nin yenilenen bilgi-işlem sistemiyle, tapu harcını gerçek alım satım bedeli üzerinden ödemeyenler, anında sisteme düşüyor. Bir tür alarm sistemiyle mükellefler hakkında uyarılan yetkililer, anında işlem başlatıyor. Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç hem gayrimenkulü devredenden, hem de devir alandan tahsil ediliyor. Ayrıca, tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi cezası kesiliyor.


Banka kredisine dikkat


Evini banka kredisiyle alan için de tapu harcının gerçek devir bedeli üzerinden ödemesi şart....