04 / 05 / 2024

tapuda emlak bedelinin düşük gösterilmesi

tapuda emlak bedelinin düşük gösterilmesi

Taşınmaz malların alım satımları için ödenen harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki, satış bedeli az beyan edilirse ne olur? Tapuda bedelin az gösterilmesi cezası nedir?

Samsun'da evin değerini düşük gösterenlere 2.7 milyon TL'lik ceza!

Samsun'da ev satış işlemleri sırasında tapu harcını az ödemek ve az vergi vermek için evin değerini satış bedelinden daha az gösteren kişileri, 'banka kredileri' ele verdi...

İmar planlarındaki hata emlakçı ile ev almak isteyeni karşı karşıya getiriyor!  Vatandaşı dolandırıyormuşuz gibi oluyor!

Antalya'da, kent imar planlarının hazırlandığı dönemlerde yapılan hata emlakçılar ve almak isteyenleri tapuda karşı karşıya getiriyor.

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor! Aman dikkat! 

2023 yılıyla beraber emlak alım satım işlemlerine yeni düzenlemeler de getiriliyor. Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... Söz konusu değişiklik 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak....Aman dikkat...

Tapuda yeni dönem resmen başlıyor! Bu tarihe aman dikkat! 

Yeni yılla beraber emlak alım satımında yeni düzenlemeler geliyor. Söz konusu değişimlerle tapuda yeni dönem resmen başlıyor... Bu tarihe aman dikkat...

Tapuda 5 milyon TL'lik ev 1 millyon TL gösteriliyor! Konutta rayiç oyununa yeni emlak vergisi önerisi!

Gayrimenkul piyasasında uzun senelerdir süren en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu oldu. Konut alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek amacıyla evin değerini düşük gösterenlerin sayısı son dönemde daha da yükseldi. İşte ayrıntılar...

Bu yıl emlak alım satımında ne kadar tapu harcı ödenecek?

Tapuda yapılan alım satım işlemleri için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri yapmaları gerekiyor. Peki, 2019'da emlak alım satımında ne kadar tapu harcı ödenecek?

Emlak komisyonuna resmen sınırlama geldi!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile emlak komisyonuna resmen sınırlama geldi. Emlakçılar satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla hizmet bedeli alamayacak...

Emlakçı komisyonu 2018!

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonuna bir sınırlama getiriliyor. Taslak gereğince alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde üçünden fazla olamıyor.

Emlak alım satım harcı 2018!

2018'de yapılacak emlak alım satım işlemleri için tapuda belli oranlarda alıcı ve satıcı tarafından harç ödemesi yapılıyor. Peki, emlak alım satım harcı 2018 ne kadar?

Yeni emlak komisyonu düzenlemesi neler getirecek?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı yeni düzenleme kapsamında emlakçılar, alım satımda satış bedelinin yüzde 3’ünden, kiralamalarda ise 1 aylık kira bedelinden fazla ücret talep edemeyecek. Peki yeni emlak komisyonu düzenlemesi neler getirecek?

Tapuda web emlakçı dönemi başlıyor!

Web-tapu sistemine emlakçılar da dahil oluyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü emlakçıları yeni sisteme ekledi. Uygulama ilk olarak Kocaeli'nde yapılmaya başlandı.

Emlak Konut Riva projesi ile Galatasaray uçacak!

Emlak Konut Beykoz Riva Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin birinci oturumu 8 Haziran 2017 Perşembe günü saat 14:30'da gerçekleştirilecek. Projenin ihale sonucunda ortaya çıkacak arsa bedelinin yüzde 80’i Galatasaray’ın olacak.

Emsal kira bedelinin uygulandığı haller!

Emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i olarak hesaplanıyor. 300 bin liralık bir gayrimenkulün emsal kirası 15 bin TL oluyor. Peki, emsal kira bedelinin uygulandığı haller nelerdir?

Beyoğlu'nda 110 yıllık binada emlakçı davası!

İtalyan Hayır Derneği, 110 yıldır kullandığı binayı, tapuda sahibi olan Prens Tomasso’nun Brezilya’daki mirasçılarından satın almaya çalışan emlakçılarla davalık oldu.

tapuda emlak bedelinin düşük gösterilmesi Haberi

tapuda emlak bedelinin düşük gösterilmesi

Tapuda bedelin az gösterilmesi cezası nedir?

Taşınmaz malların alım satımları için ödenen harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Bu harcı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu...