03 / 05 / 2024

tapuda gabari hesabı

tapuda gabari hesabı

Emsal gabari, bilindiği üzere bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin değerleri söylüyor. Peki tapuda gabari ne demek? Tapuda gabari nasıl hesaplanır?

Tapuda harç oranları 2015!

Bir mesken, işyeri, arsa veya arazinin satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Yapılan bu işlem için tapu harcı ödeniyor. Peki, 2015 yılı tapuda harç oranları nelerdir? Tapuda harç oranları hesabı nasıl yapılır?

Tapuda emlak beyan değeri nedir?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, tapuda emlak beyan değeri nedir? Tapu harcı hesabı nasıl yapılır?

Tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?

Tevhit işlemi zıddı bir ifraz işlemi olarak tanımlanabiliyor. Tevhit işlemi başka bir deyişle tapu birleştirme işlemi olarak biliniyor. Peki, tapuda tevhit işlemi nasıl yapılır?

Tapuda tevhit harcı oranı 2014!

Tapu tevhit aynı mal sahiplerine ait birden fazla taşınmazların yeni bir numara altında birleştirme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. İşlemin yapılabilmesi için tapu tevhit harcının ödenmesi gerekiyor. Tapuda tevhit harcı oranı 2014!

Tapuda tevhit nedir?

Aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de tapu birleştirme işlemi yapılabiliyor. Peki, tapuda tevhit nedir?

Tapuda tevhit harcı ne kadar?

Tevhit ya da birleştirme talep üzerine yapılan bir tapu işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Tevhit işleminin gerçekleşebilmesi için tapu tevhit harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapuda tevhit harcı ne kadar?

Tapuda ifraz harcı oranı nedir?

Tapuda ifraz işlemi tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesine deniyor.Peki, tapuda ifraz harcı oranı nedir?

Tapuda ifraz işlemi nedir?

İfraz sözlük anlamıyla ayrıma anlamına geliyor. Tapu üzerinde gerçekleşen ifraz işlemi nasıl yapılır? Tapuda ifraz işlemi için gerekli belgeler neler? Tapuda ifraz işlemi nedir?

Müşterek tapuda emlak vergisi!

Emlak vergisi kanunu gereğince, mülkiyet türüne bakılmaksızın Türkiye 'de yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Peki, müşterek tapuda emlak vergisi nasıl ödenir?

Tapuda ne kadar masraf çıkar?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleşen alım satım işlemleri için hem alıcının hem satıcının tapu satış harcı ödemesi gerekiyor. Bu harç oranı her yıl yeniden belirleniyor. Peki, tapuda ne kadar masraf çıkar?

Tapuda şerh harcı kimden alınır?

Tapu sicilinde şerhler kısmına kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerhler konulabiliyor. Tapuda gerçekleşen alım satım işlemleri için talep edilen tapuda şerh harcı kimden alınır?

Tapuda numarataj hatası nasıl düzeltilir?

Müteahhitler projenin fiilen bitmesiyle birlikte binadaki gayrimenkullere bağımsız bölüm numaraları dışında farklı kapı numaraları verebiliyor. Ancak müteahhitler bu işlemi yanlış yapabiliyor. Peki, tapuda numarataj hatası nasıl düzeltilir?

Tapuda arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı; bir gayrimenkulün kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken ana yapının bulunduğu parsel arsasından değerleme oranında arsadan verilen pay olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda arsa payı nasıl hesaplanır?

tapuda gabari hesabı Haberi

tapuda gabari hesabı

Tapuda gabari ne demek?

Emsal gabari, bilindiği üzere bir arsa üzerinde nasıl ve hangi boyutlarda inşaatın yapılacağına ilişkin değerleri veriyor. Peki tapuda gabari ne demek? Tapuda gabari nasıl hesaplanır?


Gabari, mimaride yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği ifade ediyor. Ayrıca, kimi eşyaya verilmesi gereken boyutları, yan görünüşü çizmeye, hazırlamaya ya da denetlemeye yarayan örnekler için de kullanılıyor.


Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


Tapuda gabari hesabı..

Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. 


Örnek: 

Elinizde 1.000 metrekarelik bir arsanızın olduğunu ve sizin bu arsa üzerine apartman yapmak istediğinizi düşünelim. 


Söz konusu arsanın emsal değeri de 1.5...