16 / 11 / 2024

tarihi binaların restorasyonu

tarihi binaların restorasyonu

Türkiye’ nin kalbi İstanbul’ da Kültür Bakanlığı, belediyeler, TBMM’ye bağlı Mili Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve özel sektör her yıl restorasyon çalışmalarına milyonlarca lira harcıyor...

Tarihi Sivas Divriği Ulucami ve Darüşşifası'nın restorasyonu mecliste!

Tarihi Sivas Divriği Ulucami ve Darüşşifası'nın restorasyonu meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Bitlis'te binaların arasında kaybolan tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyor!

Bitlis'te Osmanlı döneminden kalan ve zamanla yapılan binaların arasında kaybolan tarihi yapılar, gün yüzüne çıkıyor.

Finike'deki tarihi binalar yenileniyor!

Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Eski Mahalle’deki tarihi ve eski binaların aslına uygun olarak yenileceğini açıkladı.

Hatay tarihi Meclis binasının restorasyonu başladı!

Hatay Devleti döneminde meclis binası olarak kullanılan ve bir süre önce Hatay Valiliği öncülüğünde kültür-sanat merkezi haline getirilmesine karar verilen tarihi binanın restorasyon başladı, çalışmaların 2021 Şubat'ta bitmesi öngörülüyor...

İş Bankası'nın tarihi binası resim müzesi olacak!

Türkiye İş Bankası'nın resim koleksiyonuna ev sahipliği yapmak için tahsis edilen Beyoğlu'ndaki tarihi binanın restorasyonu için hazırlıklar tamamlandı.

Telsiz Telgraf İstasyonu binalarının restorasyonu için acele kamulaştırma!

Antalya'da Patara Antik Kenti 1. derece sit alanında bulunan tescilli Telsiz Telgraf İstasyonu binalarının restorasyon edilmesi için bulunduğu taşınmazların acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Tarihi binalar halkın hizmetine giriyor!

Beyoğlu Kültür Yolu Planı için, kullanılmayan tarihi binaların sahipleriyle görüşmelerde bulunduklarını söyleyen  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bunların tamamını sadece kültür ve sanat amaçlı olarak başta İstanbul olmak üzere Türk halkının kullanımına kazandıracağız” diye konuştu. 

Yeni Boğaziçi yasasıyla tarihi binalar da yıkılabilecek!

İstanbul Boğazı’ndaki tüm yetkilerin İBB’den Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesini öngören yasa tasarısı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Hukukçular, yasa tasarısındaki yeni maddeler ile tarihi binaların yıkım ve restorasyonunun da Boğaziçi Başkanlığı'nın kontrolünde olacağını söyledi...

Medipol'ün iki tarihi binayı daha devraldığı iddiası!

Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nu kuran vakfın yönetimini devir alıp ismini değiştiren Medipol, İBB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden kiralanan tarihi binaların kullanım hakkını da elde etti.

İtalya borçları için tarihi yapılarını satıyor!

İtalya hükümeti, tarihi binaların bakım masrafından kurtulmak ve kaynak oluşturmak için Rönesans dönemine ait yapılarını satma kararı aldı.

İTÜ Gümüşsuyu ve Maçka kampüslerindeki binaların satışı TBMM'de!

İTÜ Gümüşsuyu ve Maçka kampüslerinde bulunan tarihi binaların satışı TBMM gündemine taşındı. Baş, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Bursa Hisar’da binaların cepheleri yenilendi!

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın ilk yerleşim yeri olan Hisar’ın tarihi özelliklerini korumak adına başlattığı Tarihi Hisar Bölgesi Yenileme Projesi'ni tüm hızıyla sürdürüyor. Projenin en önemli çalışmalarından biri olan Oruçbey Caddesi’ndeki binaların cephe sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. 

Tarihi Binaların Onarımları ve Restorasyonlarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik!

Cumhurbaşkanlığının Sorumluluğunda Olup Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Yönetiminde Bulunan Tarihi Bina ve Objelerin Onarımları ve Restorasyonları ile Çevre Düzenlemesine İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik bugünkü resmi gazetede yayımlandı.

tarihi binaların restorasyonu Haberi

tarihi binaların restorasyonu

Türkiye’nin kalbi İstanbul’da Kültür Bakanlığı, belediyeler, TBMM’ye bağlı Mili Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve özel sektör her yıl restorasyon çalışmalarına milyonlarca lira harcıyor. Sadece  İstanbul Büyük Şehir Belediyesi İl Meclisi ise İstanbul’daki tarihi eserlerin yenilenmesi için geçen sene  1 milyar 155 milyon TL bütçe kullandı. İstanbul'daki yaklaşık 40 cami ve eseri bu sene restore eden olan Vakıflar Genel Müdürlüğü ise, tarihi Teşvikiye Camii'nin restorasyonu için 100 bin lira kaynak ayırdı.


Ancak uzmanlar İstanbul’da nitelikli restorasyon uygulamaları parmakla gösterilecek kadar az olduğu konusunda hem fikir. Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Plato Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Bölümü Başkanı Mine Esmer sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile evrensel bir değere sahip bulunan İstanbul’da, doğal ve kültürel miras alanlarına karşı devlet ve...