03 / 01 / 2025

taşınmaz hakları

taşınmaz hakları

Taşınmazların değerinin tespitinde maliyet yaklaşımı ve gelir modeli uygulanır. Kira çarpan yönetimi Gelir yönetiminde en kolay yol brüt kira çarpanı yöntemidir. Taşınmazların değeri nasıl hesaplanır?

Türk Hava Kurumu 10 taşınmazı satışa çıkarıyor! 

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, THK'nın son bir ay içinde 10 taşınmazını satışa çıkardığını belirtti...

Taşınmaz mülkiyetinin kaybı nasıl olur?

Arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler taşınmaz mülkiyetinin konusunu oluşturuyor. Peki, taşınmaz mülkiyetinin kaybı nasıl olur?

Taşınmaz mülkiyeti nasıl sona erer?

Taşınmaz mülkiyeti konusunu arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler oluşturuyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti nasıl sona erer? İşte kanun esasları...

Taşınmaz mülkiyeti nasıl kazanılır?

Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler, taşınmaz mülkiyeti konusunu oluşturuyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti nasıl kazanılır?

Taşınmaz mülkiyeti nedir?

Taşınmaz mülkiyetinin konusunu; Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler oluşturuyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti nedir? Nasıl kazanılır?

Taşınmaz mülkiyeti kanunu!

Arazi, Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler, taşınmaz mülkiyeti konusunu oluşturuyor. Taşınmaz mülkiyeti hakkında esaslar Medeni Kanun'da yer alıyor...

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil ve zilyedin hakları!

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil ve zilyedin hakları nelerdir? Kamulaştırma sürecinde tapusuz mallarda hangi işlemler yapılır? İşte 2942 sayılı kamulaştırma kanunu kapsamında yer alan esasları..

Taşınmaz ve taşınmaz niteliği taşıyan mal ve hakların satışında KDV!

23 Haziran 2010 tarihinde KDVK-58/ 2010-6 sayılı Taşınmaz ve taşınmaz niteliği taşıyan mal ve hakların satışında KDV uygulaması hakkında sürkiler yayımlandı. İşte gayrimenkullerin satışında kdv uygulaması..

Bir idareye ait taşınmaz malın diğer idareye devri!

Kamu tüzelkişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzelkişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılır mı? İşte bir idareye ait taşınmaz malın diğer idareye devri esasları...

Taşınır ve taşınmaz malların haczi!

Borçlunun taşınır malları ile taşınmazlarından ve alacak ve haklarından alacaklının bütün alacaklarına yetecek miktarı haczolunuyor. İşte kanunda yer alan taşınır ve taşınmaz malların haczi esasları...

Taşınmaz satışı ve satış ilişkisi doğuran haklar!

Taşınmaz satışı ve satış ilişkisi doğuran haklar kapsamında taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmi şekilde düzenlenmesi şartı aranıyor. İşte taşınmaz satışı ve satış ilişkisi doğuran haklar, Borçlar Kanununda...

Taşınmaz rehin hakları!

Sınırlı ayni haklardan olan taşınmaz rehin hakları nedir? Rehin hakkı türleri nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı olarak bilgi edinebilirsiniz..

Taşınmaz irtifak hakkı nedir?

Taşınmaz irtifak hakkı nedir? Sınırlı ayni haklarından olan taşınmaz yani arzi irtifak hakkı konusu hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve daha detaylı bilgi edinebilirsiniz..

taşınmaz hakları Haberi

taşınmaz hakları


Örneğin Karaköy çevresinde yıllık emsal ortalama m2 kira bedeli 1.000 TL olsun. Bu durumda 2.000 m2 bir alanın kira bedeli 2.000x1.000= 2 milyon TL/yıl olacaktır. Bunun 10 yıllık kira süresi ile çarpılması sonucunda binanın değeri 20 milyon TL olarak hesaplanır. İskonto veya kapitalizasyon yöntemi Gelecekte elde edilecek gelirlerin bugünkü değere getirilmesi işlemidir. 


Bu yöntemde şu formül uygulanır: Taşınmazın Değeri= Net İşletme Geliri/Kapitalizasyon Oranı Net İşletme Geliri = Binanın faaliyeti sonrasında elde edilen net gelir Kapitalizasyon Oranı = Beklenen Getiri Oranı+Amortisman Oranı Örnek: Taşınmazın net geliri= 1.000.000 USD Beklenen yıllık gelir oranı= % 7.5 Binanın ekonomik ömrü= 40 yıl Amortisman oranı= 100/40= % 2.5 Kapitalizasyon oranı= % 10 Binanın değeri= 10 milyon dolar olarak hesaplanacaktır. 


Maliyet yöntemi ile hesaplama 


Bu yöntemde (Binanın Değeri=Binanın...