03 / 05 / 2024

Taşınmaz irtifak hakkı nedir?

Taşınmaz irtifak hakkı nedir?

Taşınmaz irtifak hakkı nedir? Sınırlı ayni haklarından olan taşınmaz yani arzi irtifak hakkı konusu hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve daha detaylı bilgi edinebilirsiniz..



Taşınmaz irtifak hakkı nedir?


Sınırlı ayni haklar grubundan olan taşınmaz irtifak hakkı; arzi irtifak hakkı olarak ta karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun madde 703’de düzenlenen arzi irtifaklarda bir taşınmaz yararına olmak üzere başka bir taşınmaza bir sorumluluk yükletilmesi söz konusu oluyor. Sorumluluk yüklenen taşınmaz 

maliki diğer taşınmaz malikinin bazı müdahalelerine katlanmak zorunda kalır veya mülkiyetten doğan bazı yetkilerini kullanmaktan kaçınmağa mecbur oluyor. Aleyhine sorumluluk yüklenen taşınmaza hadim, öbürüne de hakim taşınmaz ismi veriliyor.



Kısaca taşınmaz irtifak hakkı taşınmazlara bağlı; taşınmazın sahibinin değişmesinden etkilenmeyen, kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkıdır. Taşınmaz hakları olumlu ya da olumsuz olarak ortaya çıkabiliyor. Olumsuz irtifaklar hakları, malikin yükümlü gayrimenkul üzerinde bazı belirli yetkilerini kullanmasına engel oluşturuyor. Bu tür irtifak haklarında gayrimenkul malikinin mülkiyet hakkının kapsamındaki “eşyayı belirli bir 

tarzda kullanma” yetkisini kullanması hak sahibi lehine ortadan kaldırılmıştır. Böylece ne malik ne de üçüncü bir kişi eşya üzerinde bu yetkiyi hukuken icra etme imkanına sahip oluyor.


Taşınmaz irtifak haklarının sona ermesi



- Sicildeki kaydın terkini ayrıca egemen veya yükümlü gayrimenkullerden birinin 

büsbütün yok olması ( M K . m. 708 ), 

 

- Egemen ve yükümlü gayrimenkullerin bir kimsenin mülkünde birleşmesi ve hak 

sahibinin hakkını terkin ettirmesi (Terkin edilmedikçe irtifak hakkı bir ayni hak olarak 

devam eder .) ( MK m. 708 ), 

 

- Hakkın meydana getirdiği yararların tamamen yok olması ve bu durumda yükümlü 

gayrimenkul sahibinin hakkın terkinini istemesi (MK. m . 709 ), 

 

durumlarında sona eriyor.


Sınırlı ayni hak nedir?

Sınırlı ayni haklar kaça ayrılır?

İrtifak hakkı nedir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön