18 / 05 / 2024

Taşınmaz irtifak hakkı nedir

Taşınmaz irtifak hakkı nedir

Taşınmaz irtifak hakkı nedir? Sınırlı ayni haklarından olan taşınmaz yani arzi irtifak hakkı konusu hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve daha detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik değişikliğine tepki: Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma!

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik bir kere daha değiştirildi. Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan bu değişliğe 'Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma!' diyerek tepki gösterdi. 

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nde değişiklik! Mesleki deneyim şartı tarihi uzatıldı!

Bugünkü 32546 Sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile mesleki deneyim şartı tarihi uzatıldı...

Taşınmaz ticareti ne demektir?

Taşınmaz ticareti, emlak alanında taşınmaz malların alım-satımı işlemlerinin tümünü kapsar. Buna göre, taşınmaz mallar, bir yerin doğal yada yapay özelliklerini kullanan-kullanmayan her türlü mülkiyet hakkını da kapsayan yerleşim alanları, arsalar, binalar anlamına geliyor.

Yatırımcılar dikkat! Batman Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 160 taşınmaz ihalesi 9 Ocak’ta!

Batman'da 160 adet taşınmazın irtifak hakkı tesisi ihalesi yayımlandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi yapılması ihalesi 9 Ocak’ta gerçekleştirilecek.

Ankara'da 49 yıllığına irtifak hakkı tesis edilecek! İhalesi 31 Ağustos'ta!

Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Başkent Milli Emlak Dairesi Başkanlığı Seymen Emlak Müdürlüğünden: tarafından Kahramankazan İlçesi Saraç Mahallesi'ndeki taşınmazlar üzerinde 49 (kırk dokuz) yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı tesis edilecek.

İspanya'da Katolik Kilisesi üzerine geçirdiği toplam 965 taşınmazı devlete iade ediyor!

İspanya'da Katolik Kilisesini temsil eden Piskoposlar Konferans, iktidardaki sol koalisyon hükümetle gerçekleştirdiği pazarlıklardan sonra mülkiyet hakkına sahip olduğu toplam 965 taşınmazı devlete geri iadeyi kabul etti.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelikte Parasal Limitlerin Güncellenmesi Hakkında Tebliğ!

Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik Kapsamındaki Parasal Limitlerin Güncellenmesi Hakkında Tebliğ bugünkü 31373 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Trend GYO Nilüfer taşınmazı hakkın tespiti raporu!

Trend GYO, Bursa İli Nilüfer İlçesi 7561 Ada 2 Parsel için taşınmazın satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı hakkın tespiti raporunu yayınladı. 

Taşınmaz ticareti bilgi sisteminde yenilik!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çerçevesinde emlak işletmelerinin yetki belgesi süreçlerini yönettiği Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi de güncellendi. 

Taşınmaz kiralamaları yapılandırma kapsamına dahil edildi!

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nde yer alan; belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamalarına yönelik teklif yapılandırma kapsamına dahil edildi. 

İrtifak hakkı ve kiralama kaynaklı alacaklar yapılandırılacak!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

Nazım Erdoğan'dan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişikliği değerlendirmesi!

sahibindencom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te gerçekleştirilen düzenlemeye ilişkin, "Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenlemeyi çok önemli buluyor ve destekliyoruz." dedi.

Taşınmaz irtifak hakkı nedir Haberi

Taşınmaz irtifak hakkı nedir

Taşınmaz irtifak hakkı nedir?


Sınırlı ayni haklar grubundan olan taşınmaz irtifak hakkı; arzi irtifak hakkı olarak ta karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun madde 703’de düzenlenen arzi irtifaklarda bir taşınmaz yararına olmak üzere başka bir taşınmaza bir sorumluluk yükletilmesi söz konusu oluyor. Sorumluluk yüklenen taşınmaz 

maliki diğer taşınmaz malikinin bazı müdahalelerine katlanmak zorunda kalır veya mülkiyetten doğan bazı yetkilerini kullanmaktan kaçınmağa mecbur oluyor. Aleyhine sorumluluk yüklenen taşınmaza hadim, öbürüne de hakim taşınmaz ismi veriliyor.



Kısaca taşınmaz irtifak hakkı taşınmazlara bağlı; taşınmazın sahibinin değişmesinden etkilenmeyen, kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkıdır. Taşınmaz hakları olumlu ya da olumsuz olarak ortaya çıkabiliyor. Olumsuz irtifaklar hakları, malikin yükümlü gayrimenkul üzerinde bazı belirli yetkilerini kullanmasına engel oluşturuyor. Bu tür irtifak haklarında gayrimenkul malikinin mülkiyet hakkının kapsamındaki “eşyayı belirli bir 

tarzda kullanma”...