27 / 06 / 2024

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik değişikliğine tepki: Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik değişikliğine tepki: Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma!

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik bir kere daha değiştirildi. Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan bu değişliğe 'Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma!' diyerek tepki gösterdi. 



Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik bir kere daha değiştirildi.14 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında mesleki deneyim şartı için bir kere daha süre uzatıldı.Buna göre, taşınmaz ticareti yapmak için yetki belgesi almak isteyen kişilerde mesleki deneyim şartı 31 Aralık 2024 tarihine kadar aranmayacak. Yapılan yeni düzenlemeyle ilgili Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan ''Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma hatta düzenlemeye çalıştığımız sistemi engelleme'' diyerek tepki gösterdi. İşte Samet Hızalan'ın o yazısı...

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik bir kere daha değiştirildi.14 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında mesleki deneyim şartı için bir kere daha süre uzatıldı. Buna göre, taşınmaz ticareti yapmak için yetki belgesi almak isteyen kişilerde mesleki deneyim şartı 31 Aralık 2024 tarihine kadar aranmayacak.


MADDE 1:  5/6/2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “(9) Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmeler adına, ikinci fıkrada belirtilen kişiler tarafından 31/12/2024 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (6) numaralı alt bendinde belirtilen mesleki deneyim şartı aranmaz. Bakanlık, bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.”


Bunun adı düzenleme değil! Düzeni bozma hatta düzenlemeye çalıştığımız sistemi engelleme, “çalıştığımız” diyorum çünkü bunun için emek veriyoruz. Bu mesleğin sıradan bir meslek olmadığını ulaşması gereken değere ulaşmasını hedefliyoruz, ama yine en kolayına kaçıldı. Mesleğe geçiş bu kadar kolay olmamalı. Ben mesleğe geçişin kolaylaştırılmasını değil aksine zorlaştırılmasını savunuyorum. 

Yoksa önüne gelen hiçbir deneyimi olmadan, liyakatsiz bir şekilde bu mesleği nasıl olacak ?
Sektör içi eşitliği asıl bozanlar bu mesleği kayıt dışı ve yetkisiz olarak yapanlar. Eşit bir ortamdan söz etmenin yolu; işin ehli, liyakat sahibi insanların bu mesleği icra etmesinden geçiyor.
Muhtarın, manavın, bakkalın boş vakitlerinde yapabileceği bir meslek değil bu !
Mesleki deneyim ve staj şartının kaldırılması, değil eşitsizliği gidermek, bizzat haksızlık yaratıyor. Yani bu düzenleme, bunca yıl mesleki deneyim şartını sağlayabilmek için çalışan, emek sarf eden insanlarla herhangi bir deneyimi olmayan insanları eşitleyecek. Asıl eşitsizlik, esas haksızlık bu değil midir?

Değerini belirleyemediğiniz evi satamazsınız!

Konut fiyat artışları, inşaat maliyet artışlarının altında kaldı!


 


Geri Dön