27 / 04 / 2024

Taşınmaz ticareti ne demektir?

Taşınmaz ticareti ne demektir?

Taşınmaz ticareti, emlak alanında taşınmaz malların alım-satımı işlemlerinin tümünü kapsar. Buna göre, taşınmaz mallar, bir yerin doğal yada yapay özelliklerini kullanan-kullanmayan her türlü mülkiyet hakkını da kapsayan yerleşim alanları, arsalar, binalar anlamına geliyor.



Taşınmaz ticareti, kişilerin yerleşim alanları, işyerleri, tatil yerleri ve benzeri amaçlar için taşınmaz malları satın almaları yada satmalarını konu alır. Bu işlemler bir emlakçı veya emlak danışmanı aracılığı ile yapılmaktadır. Taşınmaz ticareti de, taşınmaz malların kiralanması, kiraya verilmesi ve benzeri işlemlerin tümünü içine almkatadır.

TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİ NEDİR?

karar.com'da yer alan habere göre; Taşınmaz ticareti yetki belgesi, taşınmaz ticareti yapmak isteyenlerin alması gereken bir belgedir. Bir kişinin taşınmaz ticareti yapma yetkisini ve onun bu işi yasal olarak yapabileceği anlamına gelir. Bu belge ile taşınmaz ticareti yapmayı isteyenlerin, yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğunu göstermektedir. Bu belge, çeşitli yönetmelikler çerçevesinde sürekli eğitimler alınarak yenilenmesi gereken bir belgedir.

TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİNİ KİMLER ALABİLİRLER?

Taşınmaz ticareti yetki belgesi, taşınmaz ticareti yapmak isteyenler tarafından alınabilmektedir. Taşınmaz ticareti yapmayı isteyenlerin yeterli bilgi ve deneyime sahip olduğunu gösterir. Bu belge, çeşitli yönetmelikler çerçevesinde verilir ve sürekli eğitimler alınarak yenilenmesi gerekmektedir. 

Taşınmaz ticareti ne demektir?

TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Taşınmaz ticareti yetki belgesi alabilmek için  bir kişinin taşınmaz malları satın alma yada satma faaliyetlerinde bulunabilmesi ile ilgili verilen bir lisans  yetki belgesi anlamına gelmektedir.  Bu belge, Türkiye'de taşınmaz ticareti yapmak isteyen kişiler tarafından takip edilmektedir.

Taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için gerekli şartlarda şöyledir.

- Türkiye sınırlarında Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- Taşınmaz ticareti yetki belgesi için gerekli olan eğitimleri tamamlamış olması lazımdır.
- Sağlık bakımından taşınmaz ticareti yapmaya uygun olmak
- Geçerli bir taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmamak
- Bu koşullar yerine getirildiğinde, taşınmaz ticareti yetki belgesi almak isteyen kişilerin, ilgili yetki belgesi verilen kuruluşlardan (örneğin emlakçılar odası) başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Başvuru sırasında, belge almak isteyen kişinin, taşınmaz ticareti yetki belgesi için gerekli olan eğitimleri tamamladığını ve diğer koşulları yerine getirdiğini gösteren belgeler istenecektir. Başvuru incelendikten sonra, taşınmaz ticareti yetki belgesi verilebilir yada verilmez.

Hazine, kamu arazisi satışından 10 yılda 6 milyar dolar gelir elde etti...

Aralarında İstanbul, Muğla ve Antalya’nın da olduğu 12 şehirdeki 73 taşınmaz için özelleştirme kararı!

Ankara'daki bir taşınmazın da içinde olduğu özelleştirme kapsamında 214 milyon 855 bin TL'lik satış gerçekleşti!

Fatih'te Tapu Müdürlüğünde 136 ünlü ismin tapu kayıtları paylaşılmıştı: Tapu kaydı davasında son dakika gelişmesi!


Geri Dön