07 / 05 / 2024

tbk

tbk

Miras payı üzerinde sözleşme mirasçıların kendi aralarında terekenin tamamı veya bir kısmı için yaptıkları sözleşme oluyor. Bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması gerekiyor...

Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilebilir?

Kira sözleşmesine dair hükümler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda (TBK) düzenlemiştir. Kira sözleşmeleri her iki tarafa borç yükleyen ve sürekli edimli bir sözleşmedir. Peki, Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilebilir? İşte tüm merak edilenler...

Kira sözleşmeleri fabrika ayarlarına dönüyor!

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (“TTK”) tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında TBK’nın 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 sayılı Maddelerinin yürürlüğü 8 (sekiz) yıl süreyle ertelendi.

tbk Haberi

tbk


Miras payı üzerinde sözleşme!


Mirasçılar kendi aralarında terekenin tamamı veya bir kısmını kapsayan miras payı üzerinde sözleşme ile miras paylarının devrini yapabiliyorlar. Ancak bu sözleşmenin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması gerekiyor.


Mirasçılar üçüncü kişiyle de miras payı üzerinde sözleşme sözleşme yapabiliyorlar. Ancak yapılacak böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlı oluyor. Bu sözleşme TBK’nda yer alan alacağın devri sözleşmelerine benziyor. Türk Borçlar Kanunu’na göre alacağın devri sözleşmelerinin de noterde yapılma zorunluluğunu bulunuyor.


Mirasçıların miras paylarını üçüncü kişiye devri konusundaki sözleşme üçüncü kişiye miras paylaşımına katılma hakkı vermiyor. Sadece paylaşma sonunda üçüncü kişiye devir sözleşmesi yapan mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar. Bu payın verilmemesi durumunda üçüncü kişinin bu payın kendisine verilmesi için dava açma hakkı da bulunuyor.



Miras paylaşım...