03 / 05 / 2024

tesviye kotu

tesviye kotu

İmarda tesviye işlemi, eğimli olan bir yeri düz duruma getirme, düzleme için yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tesviye kotu nedir? Ön, arka ve yan bahçelerin tesviyesi nasıl olur? İşte yönetmelik esasları..

Tesviye nasıl yapılır?

Bir düzensizliğin, topoğrafik engebelerin düzeltilerek yüzey oluşturulması işlemi olan tesviye nedir? Tesviye nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Çeşme Alaçatı Port'ta son durum ne?

Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası’nın İzmir şubeleri, Çeşme’de hayata geçirilen Alaçatı Port’ta kaçak yapılaşma olduğunu ileri sürdü. Sulak alanda, 24 adet lüks villa inşaatına başlandığı ve su kotu derinleştirilerek kanal açıldığı ifade edilerek, yasa dışı faaliyete girişildiği belirtildi. 

Keçiören Belediyesi e-imar sistemini açtı!

Keçiören Belediyesi tarafından, belediyeye gitmeden imar durum, yapı kullanım, yol kotu tutanağı belgeleri ve yapı ruhsatına ilişkin işlemlerin yapılabileceği e-imar sitesini açtı...

Ön bahçelerin tesviyesi nasıl olur?

Tesviye işlemleri, ön bahçe, yan bahçe ve arka bahçe olarak yapılıyor. Peki, 1 Ekim 2017 tarihi itibari ile yürürlükte olacak İmar Yönetmeliği ile ön bahçelerin tesviyesi nasıl olur?

Yeni dere kret kotu nedir?

Dere kret kotu sınırlarına dair hususlar Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe girecek Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. İşte yeni dere kret kotu..

Van Gölü’nde kot sorunu çözüldü!

Bitlis ve Van İllerini kapsayan Van Gölü havzasındaki yerleşim alanlarında 20 yıllık afet kotu sorununa 1655 metre kotundan 1653 metre kotuna çekilerek çözüm üretildi.

Van Gölü çevresine iskan verilmeyecek!

Bakanlar Kurulu, Van Gölü çevresindeki bazı alanlarla ilgili kararını Resmi Gazete'de yayımladı. Karara göre, Van Gölü çevresindeki 1652,00 metre kotu altında kalan alanlar "afete maruz bölge" ilan edildi. O alanlara iskan verilmeyecek.

Kahramanmaraş'a yeni bulvarlar geliyor!

Kahramanmaraş’ın kuzey bölgesinde bulunan, şehrin doğu ve batısı arasında Ahırdağı eteklerinde yapımına başlanan Kuzey Çevre yolunda devam eden çalışmalarda toprak dolgu, tesviye ve zemin sağlamlaştırma çalışmaları devam ediyor.

Manisa Salihli Belediyesi okul yollarını yeniledi!

Salihli Belediyesi tarafından ihtiyaç duyulan okul yollarında dolgu, tesviye ve asfaltlama çalışmalarına devam ediyor.

Adana Sinanpaşa kentsel dönüşümle yenileniyor!

Adana'nın en merkezi bölgesi olmasına karşın gecekondu ve çarpık yapılaşmasıyla kotu bir görüntü ortaya koyan merkez Yüreğiı Ilçesi'ndeki Sinanpaşa Mahallesi, kentsel dönüşüm kapsamında tamamen yenileniyor.

Manisa Avşar'a çok amaçlı etkinlik salonu!

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Turgutlu İlçesi Avşar Mahallesi’ne kazandırılacak olan Çok Amaçlı Etkinlik ve Düğün Salonu, mahalle sakinlerine büyük mutluluk yaşattı. Modern salonun yapılacağı alanda tesviye çalışması ve istinat duvarı çalışmaları başladı.

Amasya Suluova'da zemin iyileştirme çalışmaları başladı!

Suluova Belediyesi, sıcak asfalt çalışmaları kapsamında başlattığı zemin iyileştirme ve tesviye çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Kocaeli Eşme Maden Deresi Köprüsü’nün kirişleri yerleştirildi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Kartepe Eşme Maden Deresi üzerine köprü inşa ediyor. Proje ile mevcut köprünün kotu yükseltilerek, yağışlarda oluşan sel baskınının önüne geçilecek.

tesviye kotu Haberi

tesviye kotu

Tesviye kotu nedir?

İmarda tesviye işlemi, eğimli olan bir yeri düz duruma getirme, düzleme için yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. İmar Yönetmeliği gereğince, zemin kat taban seviyeleri, binaların kot aldığı cephesinde (±0.00) kotunun altına düşemez ve (+1.00) kotunun üzerine çıkamaz. Ancak her koşulda azami bina yüksekliği aşılamaz. 


Su taşkın riski bulunduğu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından belirlenen parsellerde, iskân edilen katın taban kotu ile bina, otopark gibi giriş-çıkış kotlarının, su seviyesine esas dere kret kotunun en az 1,50 m. üzerinde olması zorunludur. 


Tereddüde düşülen konularda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya ilgili Su ve Kanalizasyon İdaresinin görüşüne göre uygulama yapılır. Tesviye işlemlerinde aşağıdaki şartlara uyulur.


Ön bahçelerin tesviyesi

a) Yoldan kot alan parsellerde; %15 den daha az eğimli...