23 / 12 / 2024

Toprak kirası kanunu

Toprak kirası kanunu

Üzerinde mülk bina veya ağaçlar meydana getirilmiş olan bir vakıf arsa için tayin edilmiş olan yıllık ücret mukataalı vakıf veya toprak kirası olarak tanımlanıyor. Toprak kirası nedir?

1941 yılında eski ve yeni binaların kirası için yeni korunma kanunu hazırlanmış! 

1941 yılında eski ve yeni binaların kiraları için yeni korunma kanunu hazırlanarak kiraların yeniden hesaplanması için çalışmalar başlatılmış.

Tarım arazisi, tarla ortak alınabilir mi?

İki kişi ortak olarak tarım arazisi, tarla almak istediğinde Toprak Koruma Kanunu nedeniyle iki eşit hisse olarak satın alınamıyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? Toprak Yatırımcısı Arif Güdül yapılması gerekenleri anlattı

Borçlar Kanunu'ndaki konut kirasıyla ticari kira birbirinden ayrılacak!

ATO Başkanı Baran, "Önümüzdeki iki sene içerisindeki en büyük hedefimiz, en büyük idealimiz Borçlar Kanunu'ndaki konut kirasıyla ticari kirayı birbirinden ayırmak" dedi.

Toprak Koruma Kanunu çalışmaları mecliste konu oldu!

Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıbal sorularını Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e iletti.

Toprak Koruma Kanunu'yla hayatımıza giren 5 kavram!

Tarım arazilerinin etkin kullanılmasını engelleyen; hisse bölünmesi ve arazilerin birbirine uzaklığı gibi konulara çözüm getirmek için 15 Mayıs 2014’te bazı düzenlemeler yapıldı.

Şahin Çolak: Ağlı'nın önceliği imar planı!

İmar yönünden büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Belediye Başkanı Çolak: “12 kilometre uzaklıkta mahallemiz var, ancak Toprak Koruma Kanunu’na göre vatandaş ev yaptıramıyor!” dedi.

Dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Yenilenen kira döneminde kira bedeline yapılacak zam kuralları, Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Kanunen, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline hesabında enflasyon oranları kullanılıyor. Peki, dükkan kirası nasıl hesaplanır?

Miras kalan arazinin paylaşımı nasıl yapılır?

Toprak Koruma Kanunu ve yönetmelikleri gereğince taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir. Peki, yeni yasa ile miras kalan arazinin paylaşımı nasıl yapılır?

Miras tarlaların intikali nasıl olacak?

Toprak Koruma Kanunu gereğince paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin veriliyor. Peki, yeni yasa ile miras tarlaların intikali nasıl olacak?

Tarlada tek mirasçı dönemi başladı mı?

2014 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma Kanunu ve Yönetmeliklerine göre mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Peki, tarlada tek mirasçı dönemi başladı mı?

Miras tarlalarda son durum!

Mayıs 2014'te çıkarılan kanun ile miras kalan tarım arazileri bölünemiyor. 6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu uygulaması için son bir yılda miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemlerinin yapılması gerekiyor. Peki, miras tarlalarda son durum nedir?

Miras kalan tarım arazilerinin intikali ne zaman son?

Miras kalan tarım arazileri, 6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu ile intikal yolu ile bölünemiyor. Ancak Bakanlık tarafından verilen süre içinde mirasçılar bölme işlemini yapabiliyor. Peki, miras kalan tarım arazilerinin intikali ne zaman son?

Miras tarlası olanlar için son gün ne zaman?

6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu gereğince miras kalan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal araziler Bakanlık tarafından verilen sürenin bitmesi halinde bölünemeyecek. Peki, miras tarlası olanlar için son gün ne zaman?

Toprak kirası kanunu Haberi

Toprak kirası kanunu

Toprak kirası nedir?

Toprak kirası, mukataalı vakıf olarak da biliniyor. Toprak kirası, üzerinde mülk bina veya ağaçlar meydana getirilmiş olan bir vakıf arsa için tayin edilmiş olan yıllık ücret oluyor. Böyle kira şartıyla yapılan mukataa muamelesi sahihtir.


Bir kimse yıllık bir bedel ile kiraladığı vakıf bir arsanın üzerine işyeri, bina, benzin istasyonu bina etse veya mesela; kavak ya da zeytin ağaçları dikse, bu yapılar ve ağaçlar kiracının mülkü olur. Bu arsada da mülk gibi miras hükümleri cereyan eder. Yani bu arsa ve üzerindeki yapı ve ağaçlar mutaşarrıfın ölümü ile mirasçılarına meccânen intikal eder.


Diğer yandan mukataalı vakıf arsa üzerindeki bina veya ağaçlar da mâliki tarafından bir cihete vakfedilse, bu takdirde arsanın kirasının bu bina ve ağaçların vakfı tarafından verilmesi gerekir.


Mukataalı vakıf yerler,...