14 / 05 / 2024

Tunceli Munzur Vadisi HES

Tunceli Munzur Vadisi HES

Tunceli halkı tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen 26 HES projesinin 5’i faaliyete girdi. Bölge halkı HES ve siyanürlü altın arama projeleriyle 60 köyün sular altında kalarak yok olacağı belirtiliyor.

Munzur Üniversitesi'nin ikinci etap inşaatı gelecek yıl tamamlanacak!

Tunceli'de 2008 yılında kurulduktan sonra öğrenci almaya başlayan ve 200 milyon liralık bütçe ayrılan Munzur Üniversitesinde, ikinci etap inşaat projelerinin gelecek yıl tamamlanması amaçlanıyor.

Munzur Vadisi'ndeki yapılaşmanın önünü açan projelere tepki!

Tunceli Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, Tunceli Munzur Vadisi'nde doğayı talan eden ve yapılaşmanın önünü açın projelerden vazgeçilmesi için çağrı yaptı. Çetin, Munzur'daki yapılaşmalara razı olmadıklarını belirtti...

Tunceli Pülümür'e 5 milyonluk otel yatırımı!

Merkezi Tunceli’de bulunan ve orta ölçekli 240 esnafın ortak olduğu Munzur Su’nun kurucusu Haydar Kaya, Pülümür bölgesine 5 milyon liralık otel yatırımı yapılmasının planlandığını söyledi.

Munzur Vadisi için alınan acele kamulaştırma kararı durduruldu!

Munzur Vadisi için alınan acele kamulaştırma kararı durduruldu. Tunceli Barosu, durdurma kararı ile ilgili basın toplantısı düzenleyerek kararı ve gerekçelerini kamuoyu ile paylaştı...

Tunceli Munzur Üniversitesi 2025'te tamamlanacak!

Tunceli'de 9 yıl önce kurulan ve 136 milyon lira kaynak ayrılan, ikinci etabının tamamlanmasıyla yaklaşık 150 bin metrekare kapalı alana sahip olacak Munzur Üniversitesi'nin Tunceli'nin çehresini değiştirmesi planlanıyor. 

Munzur’a acele kamulaştırma kararı!

Dersim’de doğa harikası Munzur Vadisi Milli Parkı’na yapılmak istenen üç adet HES için ‘acele kamulaştırma’ kararı alındı.

Tunceli Munzur Vadisi'ne 26 tane HES yapılacak!

Tunceli halkı tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen 26 HES projesinin 5’i faaliyete girdi. Bölge halkı HES ve siyanürlü altın arama projeleriyle 60 köyün sular altında kalarak yok olacağı belirtiliyor.

Tunceli Munzur ve Pülümür vadilerine işletme mi açılacak?

Tuncellilerin öneme verdiği Munzur ve Pülümür vadilerine işletmeler açılması ve paralı hale getirilmesi tepkilere neden oldu. Bölge vatandaşı: “Biz Dersim’in çocuklarıyız. Bir yandan doğa ve insan sevgisiyle büyüyen bir yandan da yaşadığımız dönemin bize dayattığı göçler içinde bırakıldık.'' dedi.

Tunceli'ne çağdaş imar planı!

Tunceli Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü heyetiyle bir araya gelerek, ‘Munzur Nehri Park ve Yeşil Alan’ proje tanım toplantısı gerçekleştirdi. Kentin gelecek 40 yılını belirleyecek çağdaş, kriterlere dikkat eden bir imar planı kazandırmayı hedefledikleri belirtildi.

Tunceli Ovacık Munzur Su Fabrikası kapatıldı!

TUNCELİ'nin Ovacık İlçesi'nde 2005 yılında 240 işadamının bir araya gelerek kurduğu Munzur Su Fabrikası, 45 işçisinin bir ay önce başlattığı iş bırakma eylemi nedeniyle süresiz olarak üretime ara vermesinin ardından kapatıldı.

Munzur Vadisi'nin UNESCO'ya girmesi için rapor hazırlandı!

Tunceli Üniversitesi Munzur Vadisi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için gerekli kriterlere sahip olduğunu belirten bir rapor hazırladı. Raporda Munzur Vadisi’nin doğal yaşamı hakkında bilgiler yer alıyor.

Munzur Vadisi'ne yapılacak 4 HES projesi iptal edildi!

Tunceli'de, Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan 4 HES projesi, Ankara 3' üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı ve ÇED yeterliliği olmadığı gerekçesiyle iptal edildi..

Munzur Vadisi'nde planlanan HES'lere iptal!

Tunceli'de Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan 4 HES projesi, Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından hukuka aykırı ve ÇED yeterliliği olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. İşte ayrıntılar...

Tunceli Munzur Vadisi HES Haberi

Tunceli Munzur Vadisi HES


Tunceli (Dersim) halkı tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen 26 HES projesinin 5’i faaliyete geçti. Yapılan 5 baraj ile vadide bulunan endemik bitkiler ve canlılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, geriye kalan 21 barajında yapılması planlanıyor. Dersim doğasını ve halkını bekleyen en büyük tehlikelerden bir diğeri ise siyanürlü altın arama projesi. Ekolojistlerin yaptığı araştırmalara göre baraj, HES ve siyanürlü altın arama projeleriyle 60 köyün sular altında kalarak yok olacağı belirtiliyor.


Zengin flora yok olacak


Önemli bitki alanlarından Munzur Vadisi 42 bin hektarlık alanı kapsıyor ve bin 518 bitki çeşidine sahip. Bu bitklerden 43’ünün ise dünyada sadece Dersim coğrafyasında bulunduğu biliniyor. Baraj ve HES projeleri ile Dersim coğrafyasının büyük bir bölümünü kapsayan Cevizlidere-Sin Mamlis üçgeninde siyanürle altın arama...