29 / 04 / 2024

Tunceli Munzur Vadisi'ne 26 tane HES yapılacak!

Tunceli Munzur Vadisi'ne 26 tane HES yapılacak!

Tunceli halkı tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen 26 HES projesinin 5’i faaliyete girdi. Bölge halkı HES ve siyanürlü altın arama projeleriyle 60 köyün sular altında kalarak yok olacağı belirtiliyor.




Tunceli (Dersim) halkı tarafından kutsal olarak görülen Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen 26 HES projesinin 5’i faaliyete geçti. Yapılan 5 baraj ile vadide bulunan endemik bitkiler ve canlılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, geriye kalan 21 barajında yapılması planlanıyor. Dersim doğasını ve halkını bekleyen en büyük tehlikelerden bir diğeri ise siyanürlü altın arama projesi. Ekolojistlerin yaptığı araştırmalara göre baraj, HES ve siyanürlü altın arama projeleriyle 60 köyün sular altında kalarak yok olacağı belirtiliyor.


Zengin flora yok olacak


Önemli bitki alanlarından Munzur Vadisi 42 bin hektarlık alanı kapsıyor ve bin 518 bitki çeşidine sahip. Bu bitklerden 43’ünün ise dünyada sadece Dersim coğrafyasında bulunduğu biliniyor. Baraj ve HES projeleri ile Dersim coğrafyasının büyük bir bölümünü kapsayan Cevizlidere-Sin Mamlis üçgeninde siyanürle altın arama projesi ise devam ediyor. Bu projenin hayat bulması durumunda Dersim coğrafyasında doğal ortamda yetişen bu zengin flora yok olacak.


Munzur’a sahip çıkın


Daha önce de bu duruma karşı birçok eylem ve etkinlik gerçekleştiren Dersim halkı hem doğalarına hem de kutsal mekanlarına yönelik müdahelelere tepkili. Ana dili olan Dimilkî lehçesinde “büyüklerine” seslenen 11 yaşındaki Ronahi, “Evet devlet doğamıza saldırıyor, doğamızı yok etmek istiyor ama bizde sahiplenmiyoruz” diyerek Munzur Vadisi’ne sahip çıkma çağrısı yapıyor.




‘Munzur çirkin olmasın’


Ronahi vadide ve Dersim dağlarında devam eden HES, baraj ve siyanürlü altın aramaya da tepki göstererek, “Biz köylerimizin yok olmasını istemiyoruz. Dersim çok güzel bir yer ve buranın ölü şehir olmasını istemiyoruz. Dersim’i sadece gezmek için hatırlamasınlar. Biz doğamız kaybolsun istemiyoruz. Munzur’u güzel yapalım, çirkin olmasına izin vermeyelim” dedi.




Özgür Gündem


Geri Dön