Ihlara Vadisi’ne iniş-çıkış sistemi geliyor!
Dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen ve Hasan Dağı’ nın volkanik patlaması ile derin bir kanyona sahip olan Ihlara Vadisi’ ne iniş çıkış sistemi yapılacak...
Dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen ve Hasan Dağı’nın volkanik patlaması ile derin bir kanyona sahip olan Ihlara Vadisi’ne iniş çıkış sistemi yapılacak.
Yüzlerce metre yüksekliğindeki kanyonların arasında oluşan Melendiz Çayı’na ve vadiye inmek için 394 merpeni bulunan Ihlara Vadisi’nde turistlerin iniş çıkışlarının kolaylaştırılması, yaşlı ziyaretçilere kolaylık sağlanması ve Ihlara Vadisi’nin ziyaretçi sayısının artırılması amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2013 yılında başlatılan Ihlara Vadisi İniş Çıkış Sistemleri Fizibilite Projesi çalışmasında sona gelindi. Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan da destek alan Ihlara Vadisi iniş çıkış sistemleri projesi, kurul onayından geçtikten sonra yapımına başlanılacak.
PROJENİN KURUL KARARI BEKLENİYOR
Ihlara Vadisi’nin Türkiye’ye özel çok önemli bir turizm alanı olduğunu belirten Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, yapılacak olan iniş çıkış sistemi ile ziyarete gelen tüm yerli yabancı turistlerin kolaylıkla aşağıya inerek muhteşem güzellikleri görebileceğini söyledi. Ihlara Vadisi’ne inebilmek için 394 adet merpen bulunduğunu belirten Doğan, iniş çıkış konusunda yıllarca sıkıntı çekildiğine dikkat çekerek, “Ihlara Vadisi ilimizde en önemli ören yerlerimizden birisi. 2013 yılında Ahiler Kalkınma Ajansı’na hazırlamış olduğumuz Ihlara Vadisi iniş-çıkış sistemleri fizibilite projesinin kabul görmesinden sonra Ihlara Vadimizdeki çalışmalarımızı devam ettirdik. Yapılan çalışmaların ardından fizibilite çalışmamız son buldu. Ihlara Vadisi’nin en uygun noktasından en uygun iniş-çıkış sistemlerini çalıştık. Çalışmalar nihayet verdi ve kurul aşamasına getirildi” dedi.
7’DEN 70’E HERKES VADİYE İNEBİLECEK
Ihlara Vadisi’nin Türkiye ve Aksaray ekonomisinde çok önemli bir yeri olduğuna değinen Mustafa Doğan, “Ihlara Vadisi Kapadokya turizminde ve ülke turizminde çok önemli bir yer. İlimizin en fazla ziyaret edilen tarihi turistlik alanıdır. Burada aynı merpenlerde iniş ve çıkışlar sağlanıyordu. Yıllardır da bu nedenle ciddi sıkıntılar çekiyorduk. Özellikle kültür turizmi kapsamında bölgemize gelen insanlardan hasta olanlar, yaşlı olanlar gibi birçok ziyaretçi vadi tabanına iniş çıkış yapamıyor veya sıkıntı çekiliyordu. Bu sistem sorunların çözülmesi adına en uygun sistem. Sistem sayesinde 7’den 70’e tüm yerli ve yabancı turistlerimiz rahatlıkla vadiye inip çıkabilecek” şeklinde konuştu.
DOĞAYA ZARAR VERİLMEYECEK
Yapılan fizibilite ve diğer araştırma çalışmaları kapsamında doğal alanın korunmasının her zaman ön planda tutulduğunun altını çizen Mustafa Doğan, “Ihlara Vadisi iniş çıkış sistemleri projesi kapsamında hiçbir şekilde doğaya zarar vermeden çalışmalar yapılacak. Yapılan tüm çalışmalarda asla doğal alan zarar görmeyecek. Bu doğrultuda kurulumuzun ön göreceği şekilde tüm hazırlıklar yapıldı” dedi.
Bu çalışmanın sonrasında Ihlara Vadisi’ne gelen tüm turistlerin Melendiz Çayı’nın bulunduğu taban bölgeye indirilmesinin sağlanacağını belirten Mustafa Doğan, “Böylelikle oradaki güzelliklerin gösterilmesi sağlanmış olacak. Hem bölgeye gelen ziyaretçilerin memnuniyeti, hem de buradaki sosyal imkanların artırılması, ziyaretçilerin daha iyi ve kolay şartlarda bu gezilerini tamamlayabilmeleri adına önemli bir projedir” diye konuştu.
Milliyet