02 / 05 / 2024

vefat halinde birlikte yaşayanların hakkı

vefat halinde birlikte yaşayanların hakkı

Miras hukukuna göre, vefat eden kimsenin ardında bıraktığı mallar yasal mirasçılarına geçiyor. Ancak, mirasbırakanın ölümünde onunla birlikte yaşayanların da hakkı bulunuyor. İşte ölüm halinde birlikte yaşayanların hakkı..

SGK’dan çalışanlara peş peşe büyük jest! Bu kişilere toplu para ödenecek! Bu parayı hemen alın!

Primini tamamlayamadığı için EYT’den yararlanamayanlar için toplu ödeme alma imkanı bulunuyor. SGK'ya yapılan başvuruyla beraber biriken primler geri alınıyor. Vefat halinde de bu haktan yakınları faydalanabiliyor. Peki SGK'dan toplu ödeme nasıl alınır? İşte detaylar...

Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Bir yakınınızın vefatı halinde bir evin miras kaldığını ancak içinde bir başka mirasçının oturduğunu düşünelim. Peki, miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Bir kimsenin vefatı halinde malvarlığı miras olarak yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Kardeşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Altı kardeşiz. üç daireyi babam, mahkeme huzurunda bana ve kardeşime verdi. Babamın vefatı halinde diğer kardeşlerin bu daireler üzerinde hak iddia etme ihtimalinde, nasıl bir savunma yapabiliriz?' sorusunu cevapladı.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile mirastan hak alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Manevi babam 80 yaşın üzerinde. Akıl sağlığının yerinde olduğuna dair rapor alarak ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptık. Bir gün vefatı halinde mirasçıları dava açabilir mi?' sorusunu cevapladı.

İkinci eşin mirası çocuklara kalır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Yakınım olan dört kardeşin babaları vefat etmişti, anneleri yeniden evlendi, ikinci kocasından çocuğu olmadı. İkinci eşin adına kayıtlı evi var. Bunun vefatı halinde, yakınım olan dört kardeşin bu ev üzerinde miras payı olacak mı?' sorusunu cevapladı.

Vefat eden eşin mirası kime kalır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Eşimle 20 yıllık evliyiz. Ben onun 2’nci eşiyim. Daha önceki eşi vefat etmiş, hayatta iki çocuğu var. Bizim çocuğumuz yok.  Eşimin İstanbul’da kendine ait bir dairesi var. Vefatı halinde benim bu dairede hissem ne olur? ' sorusunu yanıtladı.

Miras için vergi ödenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Anne ve babası vefat etmiş olan kızın vefatı halinde, mal varlığı kardeşlerine ivazsız intikal olarak mı, miras olarak mı kalır? Vergi hesabında kardeşlere kalan mirastan,Veraset İntikal Vergisi her bir kardeş için 250 bin TL’lik istisna olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Evlenmemiş kız kardeşin vefatı halinde miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Biz aynı anne babadan üç kardeşiz, babamızın ilk evliliğinden bir çocuğu olduğundan dört kardeş olduk. Anne ve baba sağ değiller. Evlenmemiş kız kardeşin vefatı halinde miras kalan mal varlığı nasıl pay edilir?' sorusunu yanıtladı.

Miras hakkının alınmasında öncelik kimdedir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Teyzem evini ve bankadaki parasını kullanımı içim bana devretti. Teyzemin vefatı halinde hayattaki kardeşleri hak iddia edebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Tapu intikal işlemleri nelerdir?

Bir kişinin vefatı halinde malları, hakları ve borçları o kişinin yasal mirasçılarına geçer. Kalan malların yasal mirasçılara geçebilmesi için yürütülmesi gereken işlemler sizler için araştırıldı.

Ölüm halinde kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Kira geliri elde eden kimse vefat ederse ne olur? Ölüm halinde kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

11 soruda miras nasıl reddedilir?

Vefat halinde kalan miras her zaman taşınır veya taşınmaz mal olamıyor. Kimi zaman mirasçılara borç da kalabiliyor. Peki bu gibi durumlarda miras nasıl reddedilir?

vefat halinde birlikte yaşayanların hakkı Haberi

vefat halinde birlikte yaşayanların hakkı

Ölüm halinde birlikte yaşayanların hakkı!

Miras hukuku gereğince mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak kazanmış olurlar. Miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Veraset ilamı çıkartılarak yasal mirasçılarının kim olduğu ve mirastaki hak oranları görülebiliyor.


Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.


Atanmış mirasçılar da mirası, mirasbırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler. 


Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.


Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı...