Vefat eden eşin mirası kime kalır?
Posta yazarı Tamer Heper, 'Eşimle 20 yıllık evliyiz. Ben onun 2’nci eşiyim. Daha önceki eşi vefat etmiş, hayatta iki çocuğu var. Bizim çocuğumuz yok. Eşimin İstanbul’da kendine ait bir dairesi var. Vefatı halinde benim bu dairede hissem ne olur? ' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Eşimle yaklaşık 20 yıllık evliyiz. Ben onun 2’nci eşiyim. Daha önceki eşi vefat etmiş, hayatta iki çocuğu var. Bizim bu evlilikten çocuğumuz yok. Evlenmeden önce eşimin isteği üzerine ‘paylaşmalı mal ayrılığı’ sözleşmesi yaptık.
Eşimin yaklaşık 25 yıldır çocuklarıyla hiçbir iletişimi yok. Eşimin İstanbul’da kendine ait bir dairesi var. Vefatı halinde benim bu dairede hissem ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Eşimle yaklaşık 20 yıllık evliyiz. Ben onun 2’nci eşiyim. Daha önceki eşi vefat etmiş, hayatta iki çocuğu var. Bizim bu evlilikten çocuğumuz yok. Evlenmeden önce eşimin isteği üzerine ‘paylaşmalı mal ayrılığı’ sözleşmesi yaptık.
Eşimin yaklaşık 25 yıldır çocuklarıyla hiçbir iletişimi yok. Eşimin İstanbul’da kendine ait bir dairesi var. Vefatı halinde benim bu dairede hissem ne olur? l N.G.
Okuyucumun sorusu akılları karıştırmasın. 2002 yılından beri aile içinde eşlerin mallarının hangi rejime (sisteme) tabi olacağına dair anlaşmalar yapmak mümkün hale geldi. Daha öncesinde geçerli olan mal ayrılığı rejimi iken bu defa taraflar arasında bir anlaşma olmazsa ‘edinilmiş mallara katılma rejimi’ geçerli oldu.
Ancak bunun dışında taraflara anlaşma yapma imkanı tanındı. İşte okuyucumun sorusu bu sistemlerden biri olan ‘paylaşmalı mal ayrılığı’ rejimine ait. Bir nevi eski sistemin yeni versiyonu. Bu sistemde eşler edindiği mallara tek başına sahip, vefat halinde veya boşanma halinde edinilmiş mallara katılma sisteminde olduğu gibi birbirlerinin malları üzerinde birtakım haklar iddia etmeyecekler ama mirasçı olacaklar.
Miras payları değişmeyecek, eş dörtte bir alacak, evlatlar dörtte üç. Çocuklarla uzun süre irtibatının kopuk olması onların mirasçı olmayacağını göstermez. Ancak bu sistemde şöyle bir detay var: Eşlerden birinin ölümü halinde paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa sağ kalan eş bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklemek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilecek.
Haklı sebeplerin varlığı halinde sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.