04 / 05 / 2024

verginin ödenmemesi vergi borcu ve cezası

verginin ödenmemesi vergi borcu ve cezası

Vergi ziyaı suçu, mükellef veya sorumlu tarafından 341 inci maddede yazılı hallerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, vergi ödememenin cezası nedir? Vergi borcu ödenmezse ne olur?

Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur? EK MTV'de son dakika gelişmesi

Ek MTV üçüncü taksit ödemeleri 6 Eylül günü yapıldı. Araç sahipleri ödemelerini GİB üzerinden veya Vergi daireleri aracılığı ile yaparken, ödemelerini yapmayan bazı sürücüler ise ''Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur?'' sorularını araştırıyor. İşte EK MTV'de son dakika geliş

Vergi affı 2023 başvuru nasıl yapılır? 2023 vergi affı başvuru ne zaman? Vergi borcu ödenmezse ne olur?

Vergi borcu yapılandırma; belli zaman dilimlerinde, kişinin ödemesi gereken verginin belli oranının silinmesi ve kalan kısmının devlet tarafından belirlenen tarihler içinde taksitler ile ödenme işlemidir. İşte bu konuya dair detaylar!

Zamlar bel bükerken bir de vergi çıktı! Akaryakıt ve doğal gazdan ek vergi alınacak

2022 yılı bütçe kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis'e sunuldu. Ek bütçede benzin, motorin ve tüp gaz gibi ürünlerden alınacak ek verginin arttırılması dikkat çekti. Kanun teklifinde petrol ve doğal gaz ürünlerinden 47 milyar TL ek vergi geliri elde edilmesi planlandı. 

Günü geçmiş vergi borcu hangi bankalara ödenir?

Emlak vergisi borcunun belirlenen tarihlerde ödenmemesi durumunda mükellefler vergi cezası ile karşılaşıyor. Peki emlak vergisi cezası 2021 ne kadar? Günü geçmiş vergi borcu hangi bankalara ödenir? İşte tüm merak edilenler...

Değerli Konut Vergisi ve verginin yasallığı ilkesi!

"Verginin yasallığı ilkesi" ve Anayasa Mahkemesi’nin ilkeyi yorumlayan kararları karşısında, Değerli Konut Vergisi için "yasayla konulmuş bir vergi" demek güç...

Lüks konuta vergi yasası ortada kaldı!

Yasa yürürlükte, beyan süresi ise işliyor. Bu ayın sonuna kadar verginin ilk taksitinin ödenmesi gerek. Fakat vergi daireleri işlem yapmıyor, ev sahipleri ise şaşkın...

Verginin vergisi olur mu?

Ülkemizde, dolaylı vergiler dolaysız vergilerden fazla olduğu müddetçe verginin vergisi de olacak. Asıl olan, harcama üzerinden değil, kazanç üzerinden vergi alınması ve verginin tabana yayılmasının sağlanması...

Vergi borcu yapılandırmada son gün bugün!

6736 sayılı kanun kapsamında vergi borçlarına yapılandırma işlemi bugün sona eriyor. Yapılandırmada kapsamında verginin anaparası ödenecek, gecikme zamları alınmayacak.

Yılmazlar İnşaat'ın İsrail'deki vergi borcunun iptali istendi!

İsrail'de inşaat alanında faaliyet gösteren Yılmazlar İnşaat 40 milyon dolarlık ek vergi nedeniyle İsrail hükümeti ile karşı karşıya geldi. Türk Maliye Bakanlığı İsrail tarafından ortaya çıkartılan verginin iptalini istedi.

Çin'in vergi reformu inşaat sektörüne yayılacak!

Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin'in işletmelerden alınan verginin KDV ile değiştirilmesine ilişkin vergi reformunu 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere inşaat, gayrimenkul ve finansal hizmetler sektörlerine de yayacaklarını belirtti.

Ev kira vergisi vermemenin cezası 2016!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mal kiralamalarından gelir elde eden kimseler, vergi mükellefi oluyor. Verginin ödenmemesi halinde birtakım cezalar uygulanıyor. Peki, ev kira vergisi vermemenin cezası 2016 nedir?

Emlak vergisi gecikme faizi 2016!

2016 yılı Mart ayı itibariyle emlak vergisi ödemeleri başladı. Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Peki, emlak vergisi gecikme faizi 2016 ne kadar?

Vergi geç ödeme cezası nedir?

Gayrimenkul sahipleri 30 Kasım 2015 tarihine kadar emlak ve çevre temizlik vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Verginin ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Peki, vergi geç ödeme cezası nedir? Vergi geç ödeme cezası ne kadar?

verginin ödenmemesi vergi borcu ve cezası Haberi

verginin ödenmemesi vergi borcu ve cezası

Vergi ödememenin cezası nedir?

Vergi borcunu ödemeyenler, "Vergi ziyaı suçu" işlemiş olup, kanunda belirtilen esaslara göre cezalandırılıyor. Mevuzata göre vergi ziyaı suçu işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Vergi ziyaına 359 uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.


Vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza yüzde elli oranında uygulanır.


NOT: 

Gecikme zammı, gecikme faizi ve pişmanlık zammı aynı oranda uygulanıyor. %1,95   


Gecikme faizinde ay kesirleri dikkate alınmıyor.


Gecikme zammında ay kesirleri için günlük esasa göre hesaplama yapılıyor.

         

Gecikme faizi;

Dava konusu yapılmaksızın kesinleşen vergilerde normal vade...