28 / 12 / 2024

vesayet vasi nedir

vesayet vasi nedir

Vesayet vasi nedir? Bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere ettiği kişi olan vasinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Vasi görev süresi ne kadardır?

Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü oluyor. Peki, vasi görev süresi ne kadardır?

Vesayet vasi nedir?

Vesayet vasi nedir? Bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere ettiği kişi olan vasinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Vesayet düzeni nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" veya "kayyım" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki vesayet düzeni nedir? Vesayet organları nelerdir?

Kayyum görevi nedir?

Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kimseye deniyor. Vesayet organlarından birisi olup; bu makam tarafından atanan kayyum görevi nedir? İşte kayyumun görevleri..

Vasi hakları nelerdir?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukukî işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kimse olan vasi hakları nelerdir?

Vasi davası nasıl açılır?

Vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerinin korunması için vasi atanabiliyor. Peki vasi davası nasıl açılır? Vasi tayini nasıl yapılır?

Vesayet altına almak ne demek?

Kişilere Medeni Kanun kapsamında tanınan haklar arasında vesayet altına alınma hakkı da yer alıyor. Vesayet makamı, bir kimseye gerekli olan hallerde vasi atayabiliyor. Peki, vesayet altına almak ne demek?

Vesayet dava dilekçesi örneği!

Vesayet gerektiren hallerde, vesayet organlarından vasi veya kayyım atamasının yapılması istenebiliyor. Atama için mahkemeye bir dilekçe ile yapılan müracaat yapılabiliyor. İşte vesayet dava dilekçesi örneği...

Vesayet kanunu!

Medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile vasi tayin etme işlemi olan vesayet ile ilgili tüm yasal süreç, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte vesayet kanunu...

Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki özel vesayet nedir? Özel vesayet nasıl kurulur?

Vesayet nasıl alınır?

Vesayet işlerinde yetki küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine ait olup, vesayet makamı gereken hallerde vasi atayabiliyor. Peki vesayet nasıl alınır? Vesayeti gerektiren durumlar nelerdir?

Vesayet organlarının sorumluluğu!

Vesayet daireleri, kamu vesayeti ve özel vesayet olmak üzere iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Kamu vesayeti nedir? Özel vesayet nedir? Vesayet organlarının sorumluluğu nedir? İşte yanıtı...

Kaba inşaat nedir?

Kaba inşaat tanımının, yapacağınız sözleşmede mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Peki kaba inşaat nedir, tamamlanıp tamamlanmadığı nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...

vesayet vasi nedir Haberi

vesayet vasi nedir

Vesayet vasi nedir?

Bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere ettiği kişiye vasi deniyor.


Vasi, vesayet organlarından bili olup; Vasi vesayet makamı tarafından atanıyor. Vasinin görev ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.


Kanun gereğince vasi, iki yıllık bir süre için atanıyor. Ayrıca, vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebiliyor.


Vasinin görevleri..

A. Göreve başlama

I. Defter tutma

MADDE 438.- Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutulur.

Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur.


Koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamı, vasi ve vesayet makamının isteği üzerine vesayet altındaki kişinin malvarlığının resmî defterinin tutulmasına karar verebilir....