24 / 11 / 2024

Özel vesayet nedir?

Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki özel vesayet nedir? Özel vesayet nasıl kurulur?




Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Vasi atama yetkisi, vesayet makamlarında oluyor. 

Vesayet makamları kamu vesayeti ve özel vesayet olmak üzere 2'ye ayrılıyor. Peki özel vesayet ne demektir?


Medeni Kanun gereğince Vesayet altındaki kişi hakkında, gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebiliyor. Özel vesayetin koşulları ve Özel vesayetin kurulması ile ilgili esaslar, şu şekilde sıralanıyor:


Özel vesayet..

1. Koşulları

MADDE 398.- Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.


Bu durumda vesayet makamının yetki, görev ve sorumluluğu kurulacak aile meclisine geçer. 


2. Kurulması

MADDE 399.- Özel vesayet, vesayet altına alınan kişinin fiil ehliyetine sahip iki yakın hısımının veya bir hısımı ile eşinin istemi üzerine denetim makamı tarafından kurulur.


3. Aile meclisi

MADDE 400.- Aile meclisi, vesayet altındaki kişinin vasi olmaya ehil, denetim makamınca dört yıl için atanacak en az üç hısımından oluşur. Vesayet altına alınanın eşi de aile meclisine üye olabilir.


4. Güvence

MADDE 401.- Aile meclisi üyeleri, görevlerini gereği gibi yerine getireceklerine dair güvence vermek zorundadırlar.

Güvence sağlanmadan özel vesayet kurulamaz.


5. Sona ermesi

MADDE 402.- Aile meclisi görevini yapmadığı veya vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirdiği takdirde, denetim makamı her zaman aile meclisini değiştirebileceği gibi özel vesayeti de sona erdirebilir.


Vesayet nasıl alınır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön