04 / 05 / 2024

Özel vesayet nedir

Özel vesayet nedir

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki özel vesayet nedir? Özel vesayet nasıl kurulur?

Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır?

Özel ve kamu bankalarından konut kredisi almak isteyenler bankaların istediği bazı şartları yerine getirmek zorunda. Peki, Konut kredisi ekspertizi nedir? Nasıl yapılır? İşte detaylar...

Proje finansmanı nedir?

Proje finansmanı, özel projelerde önemli bir görevi üstlenen profesyonellerin yönettiği bir süreçtir. Bu süreçte, projenin finansal işlemleri geleceğe yönelik esas alınır. Bu noktada proje finansmanı nedir, ne anlama gelir ve teknikleri nelerdir soruları önem kazanıyor.

Teknosa'dan güzel haber! Galaxy Z Flip4'de dev kampanya başladı! 20 Ekim 2022 fiyat listesi...

Türkiye'nin önde gelen tekno marketlerinden biri olarak tanınan Teknosa, Galaxy Z Flip4'e özel kampanyasını duyurdu. Peki, Samsung Galaxy Z Flip4 özellikleri ve fiyatı nedir? İşte 20 Ekim 2022 fiyat listesi...

Vakıfbank'tan güzel haber! Arı Hesap açtıran herkes anında yararlanacak!

Vakıfbank güzel haberi verdi. Vakıfbank'ın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada Vakıfbank Arı Hesap tanıtıldı. Peki, Vakıfbank Arı Hesap nedir? Vakıfbank Arı Hesap özellikleri nelerdir? İşte Vakıfbank Arı Hesap hakkında bütün detaylar...

Amme Arazisi nedir? Hangi alanlar amme arazisidir?

Amme arazisi terimi gayrimenkul işlemlerinde vatandaşların karşısına çıkan konular arasında yer almaktadır. Kamunun yararı için kamu kurumlarının kullanımına tahsis edilen amme arazilerinin özel mülkiyet olarak kullanılması söz konusu değildir. Peki, amme Arazisi nedir? Hangi alanlar amme arazisidir

Özel mülkiyette kiracı olan kamu kuruluşları sayısı nedir?

Özel mülkiyette kiracı konumunda bulunan kamu kurum ve kuruluşları sayısı meclis gündeminde konu oldu. CHP'li Murat Emir konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Özel ormanlarda amenajman planı nedir?

4 Mayıs 2016 tarihinde 29702 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Yönetmeliği'nde amenajman planlarının nasıl olması gerektiği açıklanıyor. Peki, özel ormanlarda amenajman planı nedir?

İmar durumu özel kullanım nedir?

İmar durumu belgesi; bir arsanın söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren belgeyi ifade ediyor. Peki, imar durumu özel kullanım nedir?

Bilirkişi raporu nedir?

Açılan bir davada mahkeme, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde, taraflardan birinin talebi üzerine yahut kendiliğinden, bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verebiliyor. Peki, bilirkişi raporu nedir?

Ecrimisil ihbarnamesi nedir?

İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatına ecrimisil deniyor. Peki, ecrimisil ihbarnamesi nedir?

Ortak elektrik sayacı nedir?

Perakende satış sözleşmesi ile elektrik enerjisi ve/veya kapasite alan gerçek veya tüzel kişiler elektriği ortak sayaç ile kullanabiliyor. Peki, ortak elektrik sayacı nedir? Ortak elektrik sayacı nasıl kullanılır?

İstimlak tebliği nedir?

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak tebliği nedir?

Kamulaştırmada satın alma usulü nedir?

Kamulaştırma; özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor. Peki, kamulaştırmada satın alma usulü nedir?

Özel vesayet nedir Haberi

Özel vesayet nedir

Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Vasi atama yetkisi, vesayet makamlarında oluyor. 

Vesayet makamları kamu vesayeti ve özel vesayet olmak üzere 2'ye ayrılıyor. Peki özel vesayet ne demektir?


Medeni Kanun gereğince Vesayet altındaki kişi hakkında, gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebiliyor. Özel vesayetin koşulları ve Özel vesayetin kurulması ile ilgili esaslar, şu şekilde sıralanıyor:


Özel vesayet..

1. Koşulları

MADDE 398.- Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.


Bu durumda vesayet makamının yetki, görev ve sorumluluğu kurulacak aile meclisine geçer. 


2. Kurulması

MADDE 399.- Özel vesayet, vesayet altına alınan kişinin fiil ehliyetine sahip iki yakın hısımının veya...