04 / 05 / 2024

Kamulaştırmada satın alma usulü nedir?

Kamulaştırmada satın alma usulü nedir?

Kamulaştırma; özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor. Peki, kamulaştırmada satın alma usulü nedir?



Kamulaştırmada satın alma usulü nedir?

4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu kamulaştırmanın nasıl yapılacağını gösteriyor. Kanun kapsamında kamulaştırma; özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak ifade ediliyor.  


İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların kamulaştırılması gerekiyor ise bu taşınmaza veya taşınmazlara ait Yatırımcı Müdürlüğün Başkanlık Onaylı Kamulaştırma Ön Onay Föyü ile İmar Planı, kadastral paftası ve mülkiyet durum tespitinden sonra Belediye Encümeninden kamulaştırılmasına karar alınır. Peki, kamulaştırmada satın alma usulü nedir?


Kamulaştırmada satın alma usulü..

Bu bedel belirleme işleminden sonra oluşturulana uzlaşma komisyonu taşınmaz malikini kamulaştırma işlemi yapılmadan, taşınmazın mülkiyetini idare lehine tapuda satışını önerir. 


Eğer taşınmaz sahibi idarenin belirlediği bedele razı olur tapuda satış işlemine ikna olursa, uzlaşma komisyonu malike uzlaşma tutanağı imzalatır ve tapuda satış gerekleştirilerek taşınmaz idare adına tescil edilir.

 

Eğer idarenin teklifine malik ikna olmazsa, idare bu sefer malike uzlaşmama tutanağı imzalatarak satın alma usulünün başarısız olduğunu kayıt altına alır. 


Bundan sonraki aşamada idare, taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine bedelin tespiti ve idare adına tescili davası açacaktır.


Kamulaştırmada uzlaşma nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön