05 / 05 / 2024

Özel vesayet kurulması

Özel vesayet kurulması

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki özel vesayet nedir? Özel vesayet nasıl kurulur?

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a deprem bakanlığı önerisi: En önemli beka sorunu İstanbul depremi! 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a deprem üzerine, ismi doğrudan deprem bakanlığı şeklinde olmasa da doğal afetlerle mücadele ve depreme hazırlık üzerine bir bakanlık kurulmasını önerdiğini belirtti. İşte Özel'in o açıklaması...

Kentsel dönüşümde yeni reform paket: Özel mahkemeler kuruluyor! Dönüşümdeki anlaşmazlıklar çözülecek!

Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan ekiplerin sahadan topladıkları verilerden çıkacak sonuçlara göre, ihtisas mahkemelerine yönelik yeni ihtiyaç alanları belirlenecek. Bu kapsamda, özel gayrimenkul mahkemelerinin kurulması bekleniyor.

“Deprem, rant kapısı olmaktan çıkarılsın” dedi, 10 il için özel fon çağrısı yaptı!

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından çok önemli bir çağrı geldi. Depremin rant kapısı değil, beka sorunu olduğunu Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkanı Haluk Sur, depremin vurduğu 10 ile özel gayrimenkul yatırım fonu kurulması için çağrı yaptı. İşte detaylar…

CHP, Kanal İstanbul için TBMM'de komisyon kurulmasını istedi!

CHP'li Özgür Özel, Kanal İstanbul güzergahında yapılan mülkiyet değişikliklerinin tespit edilip ortaya çıkan rantın açığa çıkarılması, projenin yaratacağı tahribatların belirlenmesi için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Gaziosmanpaşa'da dönüşüme turizm desteği!

Dolmabahçe-Beşiktaş arası, ve Kartal'ın güneyinden sonra Gaziosmanpaşa'ya da turizm imarı desteği geldi... İlçede riskli alan dışındaki arsaların birleştirilerek yeni yapı adası oluşturulması ve oraya otel veya özel hastane kurulması halinde birinci ve ikinci bodrum katlar emsale katılmayacak.

İran'daki Türkiye Özel OSB ön çalışması ne durumda?

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve Endüstriyel Kalkınma ve Modernizasyon Kurulu Başkanı Mensur Muazzami, İran'da kurulması planlanan "Türkiye Özel Organize Sanayi Bölgesi" hakkındaki ön çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasına özel sektörden destek!

Türkiye’nin ekonomik büyümesine gelecek 10 yılda yıllık yüzde 1,5 ilave katkı sağlaması hedeflenen ve TBMM’ye gönderilen Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) kurulmasına ilişkin kanun tasarısına özel sektörden de destek geldi.

Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, Gençlik Parkı'nda kurulacak!

Ankara’da kurulması planlanan Osmanlı Güzel Sanatlar Müzesi, alanında bir ilk olacak. Müzenin fikir babası Yanova, “Tarihi sanatla sevdirmek, insanların etkin biçimde sanata katılmalarını sağlamak istiyoruz” dedi

İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü devlet mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukukî bir terime istimlak deniyor. İşte, istimlak ve irtifak hakkı kurulması!

Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Peki özel vesayet nedir? Özel vesayet nasıl kurulur?

Kat mülkiyeti kurulması şartları!

Kat mülkiyeti, arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet türüne deniyor. Peki kat mülkiyeti kurulması şartları nelerdir? İşte kat mülkiyeti tapusu şartları..

Özel çevre koruma kurumu kanunu!

383 sayılı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Kurulmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname 13 Ekim 1989 tarihinde 20341 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Özel çevre koruma kurumu kanunu esasları...

Aydın Yapı Giresun ‘a özel prefabrik ev fırsatları sunuyor!

Aydın Yapı 2010 yılında kurulmasına karşın Giresun ve çevre şehirlerinde yaptığı prefabrik evler sayesinde adından gururla bahsettiren bir firma oldu. Aydın Yapı Giresun ‘a özel prefabrik ev fırsatları sunuyor...

Özel vesayet kurulması Haberi

Özel vesayet kurulması

Özel vesayet nedir?

Vesayet, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip olmayan kimselere mahkeme kararı ile "vasi" tayin etme işlemi olarak tanımlanıyor. Vasi atama yetkisi, vesayet makamlarında oluyor. 

Vesayet makamları kamu vesayeti ve özel vesayet olmak üzere 2'ye ayrılıyor. Peki özel vesayet ne demektir?


Medeni Kanun gereğince Vesayet altındaki kişi hakkında, gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebiliyor. Özel vesayetin koşulları ve Özel vesayetin kurulması ile ilgili esaslar, şu şekilde sıralanıyor:


Özel vesayet..

1. Koşulları

MADDE 398.- Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.


Bu durumda vesayet makamının yetki, görev ve sorumluluğu kurulacak aile meclisine geçer. 


2. Kurulması

MADDE 399.- Özel vesayet, vesayet altına alınan kişinin fiil ehliyetine sahip iki yakın hısımının veya...