28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni reform paket: Özel mahkemeler kuruluyor! Dönüşümdeki anlaşmazlıklar çözülecek!

Kentsel dönüşümde yeni reform paket: Özel mahkemeler kuruluyor! Dönüşümdeki anlaşmazlıklar çözülecek!

Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan ekiplerin sahadan topladıkları verilerden çıkacak sonuçlara göre, ihtisas mahkemelerine yönelik yeni ihtiyaç alanları belirlenecek. Bu kapsamda, özel gayrimenkul mahkemelerinin kurulması bekleniyor.



Dava sürelerinin kısaltılması, kamusal alanda ortaya çıkan yeni sorunlara hızla yanıt verilmesi ve mahkemelerin dosya yükünün hafifletilmesi için yeni bir reform paketin hazırlığına başlandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ REFORM PAKET!

Adalet Bakanlığı  tarafından oluşturulan ekiplerin sahadan topladıkları verilerden çıkartılacak sonuçlara göre, ihtisas mahkemelerine yönelik yeni ihtiyaç alanları belirlenecek.

Bu kapsamda, özel gayrimenkul mahkemelerinin kurulması bekleniyor. Bu mahkemeler, kentsel dönüşüm uygulamalarındaki uzlaşma süreçlerinde katılımcılık mekanizmalarını geliştirecek. Anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme kavuşturulmasını sağlayacak.

SÜREÇ KISALACAK!

Bu kapsamda Fikri ve sınai haklar ihtisas mahkemelerinin personel kapasitesi ve kalitesi geliştirilecek. Bu mahkemelerde görev yapacak hakim ve savcılar başta olmak üzere yargı sürecindeki tüm paydaşlara yönelik eğitim verilecek.

Bu mahkemelerin yaygınlaştırılması konusunda yapılacak ihtiyaç analizi çerçevesinde, hakim ve savcıların görevlerinde sürekliliğin sağlanması ve yargılama sürelerinin azaltılmasının da önü açılacak.

Kentsel dönüşümde yeni reform paket: Özel mahkemeler kuruluyor! Dönüşümdeki anlaşmazlıklar çözülecek!

KADASTRO MAHKEMELERİ DAİRE SAYILARI ÇERÇEVESİNDE GENİŞLETİLECEK!

Yenişafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; öte yandan kadastro mahkemelerinde yargılama usulleri makul sürede yargılanma hakkı çerçevesinde geliştirilecek.

Tüketici mahkemelerinin görevi belirlenirken de davanın tarafları ve işin mahiyeti esas alınacak. İstinaf mahkemelerinin daire sayıları iş yükü ile orantılı biçimde ve ihtisaslaşmayı sağlayacak şekilde artırılacak.

Yine yargılama usullerinde ve süreçlerinde hızlı sonuç alınması için hakim ve savcıların mesleğin başından itibaren hukuk ve ceza alanında ihtisaslaşmaları sağlanacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU MECLİSTE!

Geçtiğimiz günlerde; "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi", Meclis Başkanlığına sunuldu. 

Kentsel dönüşümde hızlı sonuç alınması amacıyla hazırlanan kanun teklifinde, Tebligat Kanunu'ndan kaynaklı gecikmeleri engelleyecek düzenlemeler de yer alacak.

Ayrıca teklif, mahkeme süreçlerinin kısaltılmasına, bilirkişi sürelerinin düşürülmesine ilişkin düzenlemeleri kapsayacak.

Kentsel dönüşümde yeni kurallar geliyor!

Kentsel dönüşüm yasası ne zaman çıkacak? 50+1 salt çoğunluk nedir?

Geri Dön