15 / 05 / 2024

Yapı Elemanlarının Yangına Dayanım Performansı Sınıflamaları

Yapı Elemanlarının Yangına Dayanım Performansı Sınıflamaları

Yapı malzemeleri yönetmeliği kapsamında yapı malzemelerinin yangına tepki sınıflarına, yapı elemanlarının yangına dayanıklılığına, çatı ve çatı kaplamalarının dış yangın performansı yönetmeliği kapsamında sembollere yer veriliyor...

Avcılar Tahtakale'deki rezerv yapı alanın imar planı değişikliği askıda! 

İstanbul İli, Avcılar İlçesi, Firüzköy (Tahtakale) Mahallesi'nde Yer Alan Rezerv Yapı Alanının Bir Kısmına İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

İstanbul'daki orta ve üzeri riskli yapıların tamamı 4 kez dönüştürebilirdi! 

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı depreme hazırlık çalışmasına göre İstanbul’da orman ve askeri alanlar imara açılarak yaratılan toplam 85 milyar dolarlık rant ile İstanbul’daki orta ve üzeri riskli yapıların tümü 4 defa dönüştürebilirdi. İşte o raporda yer alan detaylar...

Mahkemeden, Kartal’daki 56 bin 642 metrekarelik şehir parkı ve askeri alanın yapılaşmaya açılmasına dur kararı!

Mahkeme, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan davanın ardından Kartal’daki 56 bin 642 metrekarelik şehir parkı ve askeri alanın yapılaşmaya açılmasına dur kararı verdi. İşte ayrıntılar..

Dışişleri Bakanlığı’na bina yapılması için ayrılan arsanın satışına karar verildi!

Dışişleri Bakanlığı’na bina inşa edilmesi için ayrılan Ankara’nın rantı en fazla yerlerinden Çankaya’daki 132 bin metrekarelik arsanın satışına karar verildi.

TCKN ile e-Devlet'ten başvuranın hesabına 1250 TL yatıyor!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi vatandaşlara her ay destek ödemesi yapıyor. TCKN ile e-devletten başvuranın hesabına para yatırılıyor.

Kartal Orhantepe'de riskli yapıların yer aldığı 477 bin metrekarelik alanın plan notu askıda!

İstanbul İli, Kartal İlçesi, Orhantepe Mahallesi içerisinde bulunan 6306 sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapı olduğu tespit edilen yapıların yer aldığı 47,7 Ha’lık Uygulama Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli NİP ve 1/1000 ölçekli UİP Plan Notu askıya çıkarıldı.

Hadımköy rezerv yapı alanının 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıda!

İstanbul ili, Arnavutköy ilçesi, Hadımköy Mahallesi Rezerv Yapı Alanının bir kısmına ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Garanti, Yapı Kredi, Akbank nakit ihtiyacı olanların imdadına koştu! Anında 35 bin TL elinizde!

Garanti, Yapı Kredi, Akbank nakit paraya ihtiyacı olanların imdadına koştu. İşte detaylar!

Yapı Kredi'den Ocak ayına özel kampanya! Gıda harcamalarınıza 200 TL hediye

Yapı Kredi'den Word kartına sahip olanlara özel, Gıda marketi, kasap, manav ve şarküteri sektörlerinde tek seferde yapacağınız her 1500 TL ve üzeri alışverişinize 100 TL, toplamda 200 TL Worldpuan hediye! veriyor. Kampanya detayları haberimizde.

Milyonlarca çalışanın hesabına 1000 TL destek parası yatacak! Detaylar belli oldu! Çalışana ek maaş desteği...

Milyonlarca çalışan vatandaşa doğal gaz ve ısınma yardımı yapılacağı açıklandı. Kasımda resmen yürürlüğe giren destek paketinin ayrıntıları netleşti. Milyonlarca çalışanın maaşına ek olarak 1000 lira hesaplara yatırılacak. Peki doğal gaz yardımından kimler faydalanabilecek? İşte ayrıntılar...

Flaş asgari ücret yeniden artacak iddiası! İbrahim Kahveci Temmuz'da neden zam yapıldığını açıkladı

Asgari ücrete Temmuz'da Haziran ayı enflasyon rakamları dahi açıklanmadan yüzde 30 zam yapıldığı açıklandı. Artışı en az yüzde 40 bekleyen işçiler artış oranı karşısında şaşkına döndü. Ekonomist İbrahim Kahveci asgari ücrete bir daha zam yapılacağını iddia etti.

Danıştay'dan Topkapı Sarayı'ndaki kayıp yapıların yeniden inşasına dur kararı! 

Danıştay 6’ncı Dairesi, Fatih Belediyesi’nin Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve saray bahçesini kapsayan Sur-u Sultani bölgesindeki kayıp yapıların tekrar inşa edilmesine ilişkin kararı bozdu. İşte Danıştay'ın o kararı...

İktidar cephesinden üst düzey yetkili isim asgari ücrete temmuz ayında ne kadar zam yapılacağını canlı yayında açıkladı

Milyonlarca asgari ücretle çalışan vatandaş, temmuz ayında maaşlarına yapılacağı konuşulan zammı merak ediyor. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrete temmuz ayında ne kadar zam yapılacağını katıldığı canlı yayın programında açıkladı.

Yapı Elemanlarının Yangına Dayanım Performansı Sınıflamaları Haberi

Yapı Elemanlarının Yangına Dayanım Performansı Sınıflamaları

Yapı elemanlarının yangına dayanıklılığı!

2011/232/EU ve 2003/629/EC sayılı AB Komisyonu Kararı ile değişik, 2000/367/EC sayılı AB Komisyonu Kararı’nda ortaya konan yapı elemanlarının yangına dayanım performansı sınıflamaları yönetmelikte EK-2’de veriliyor.


Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin EK-3’ünde belirtilmiş olan yapı elemanlarının yangına dayanım süreleri olarak EK-2’de belirtilen yangına dayanım performans sınıfları kullanılıyor.


Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde ifade edilen “Bina taşıyıcı sistem ve elemanlarının, gerek bir bütün olarak, gerekse her bir elemanıyla, bir yangında insanların tahliyesi ya da söndürme süresinde korunmaları için yeterli bir zaman boyunca stabil kalmalarını sağlayacak şekilde hesaplanarak boyutlandırılması” için yürürlükteki Türk Standartları veya Avrupa Yapısal Tasarım Standartları (Eurocodes) kullanılabilir.


EK:2

Yapı Elemanlarının Yangına Dayanım Performansı Sınıflamaları

Yapı elemanlarının yangına dayanım performans sınıflandırılmasına ilişkin 2003/629/EC sayılı Komisyon Kararı ile değişik 2000/367/EC...