06 / 05 / 2024

yeni binaya iskan nasıl alınır

yeni binaya iskan nasıl alınır

Bir arsa üzerinde bina inşası için öncelikle belediyeden ruhsat alınıyor. Ruhsatına uygun bir şekilde inşa edilen yapıların kullanımı için de yine belediyeden oturma izninin alınması gerekiyor. Peki, yeni ev için oturma izni nasıl alınır?

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

Türkiye'nin en yeni ilçesi 150 yılda 7. kez taşınıyor! İşte ilginç olayın detayları

Artvin’de Çoruh nehri üzerinde yapımı devam eden Yusufeli Barajı suları altında kalacak olan ilçenin taşınacağı yeni yerleşim yerinde çalışmalar sürüyor. 2 bin 654 hak sahibiyle Türkiye'nin en büyük iskan projesinde taşınma işlemi aylar sürecek.

İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir?

Yeni bir ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de evin oturma izninin olup olmadığıdır. Oturma izni olan evler için iskan ruhsatı verilmektedir. Peki, İskan nasıl alınır? İskan alabilmek için gerekli belgeler nedir? İşte tüm detaylar...

O belgesi olmayan binalara iskan verilmiyor!

Yeni binalar için 2011’den bu yana uygulanmaya başlanan enerji kimlik belgesinde geçen yıl itibarıyla 1 milyon 206 bin binaya ulaşıldı. Enerji kimlik belgesi bulunmayan binalara belediyeler iskân vermiyor.

Tüm binalar engelli dostu olacak!

Yapı denetimiyle ilgili yeni düzenlemeyle yapıların proje aşamasında engelliler için erişilebilir olması zorunlu hale getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'Engelli kardeşlerimize uygun projelendirilmemiş hiçbir binaya ruhsat ve iskan verilmeyecek' dedi.

Sağlık Bakanlığı aylık 2.5 milyona kiraya çıktı!

Sağlık Bakanlığı’nın Ankara Sıhhiye’deki tarihi binası Defterdarlık hizmeti için valiliğe devredildi. Sağlık Bakanlığı yeni binaya ayda 2.5 milyon TL ödeyecek.

3 kattan daha yüksek binaya asansör şartı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeni İstanbul İmar Yönetmeliği’ni hazırladı ve yayınladı. İBB'nin hazırladığı yeni yönetmeliğe göre; 3 kattan yüksek binaya asansör şartı getirildi.

İsrail, Ürdün Vadisi'nde 3 yeni yerleşim birimi kuracak!

İsrail, Binyamin Netanyahu lideerliğinde Ürdün Vadisi'nde üç yeni Yahudi yerleşim birimi kurmayı planlıyor. Kurulacak bölgede 10 bin Yahudi iskan edilecek.

Afyonkarahisar İşkur'a yeni bina yapılıyor!

İl Özel İdare İşhanı'nda hizmet veren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne Uydukent'te yeni bina yapılıyor İl Özel İdare İşhanı'nda faaliyetlerini sürdüren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, yeni bir binaya kavuşacak.

Konut stoku 45 ayda 631 bin arttı!

Konut satışları her yıl rekor kırıyor ama arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle stok şişiyor. Ocak 2013’ten bu yana 2.7 milyon yeni konut iskan belgesi alırken birinci el satışlar 2.1 milyonda kaldı, 600 binden fazla konut stoka eklendi.

Pasaportu olmayan binaya iskan verilmeyecek!

2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunlu hale getirildi. En az C Sınıfı belge almayan yapılara iskan verilmeyecek. Enerji Kimlik Belgesi, gayrimenkullerin kira ve satış fiyatlarını da etkileyecek.

Aydın SGK binası Kasım'da taşınacak!

Aydın İl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Destek Hizmetleri Avukatı Şebnem Kutluca, 6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvuruları nedeniyle tamamlanan yeni binaya taşınmanın geciktiğini belirterek, “Kasım’dan itibaren yeni binamızda vatandaşa hizmet vereceğiz” dedi.

İzmit’te bir ayda 68 binaya iskan!

İzmit Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, bir ay içinde iskân için 77 başvuru yapıldı. Başvuruları yerinde titizlikle inceleyen teknik ekip bunlardan 68'ini projeye uygun bularak iskân ruhsatı verdi.

yeni binaya iskan nasıl alınır Haberi

yeni binaya iskan nasıl alınır

Yeni ev için oturma izni nasıl alınır?

Bir arsa üzerinde bina inşası için öncelikle belediyeden ruhsat alınıyor. Ruhsatına uygun bir şekilde inşa edilen yapıların kullanımı için de yine belediyeden oturma izninin alınması gerekiyor.


İskan olarak da bilinen bu izin belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından bir belge düzenleniyor. Peki, yeni ev için oturma izni nasıl alınır? Yeni ev için oturma izni ne zaman alınır?


İskan belgesi, belediye görevlileri tarafından müracaat olmadan verilmiyor. Yapı müteahhitinin inşaatı bitirdiğini belediyeye bildirmesi gerekiyor.


Öncelikle; yapının iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Gerekli belgelerin temini ve iskan harcının ödenmesi durumunda...