25 / 07 / 2024

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi

Aile konutu olarak tapuya şerh edilmiş taşınmazların satılması veya kiraya verilmesi için eşin "eş muvafakatnamesi" olarak adlandırılan eşin onayı gerekiyor. İşte, Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi!

Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun!

Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi!

Yeni Koronavirüs (covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik!

Gelir Vergisi Kanunu ile Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanunda Değişiklik!

Yeni Koronavirüs Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü 31102 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni evlenenlerin konut alabilmeleri için taslak hazırlanıyor!

Nisanda çıkan torba kanunda bulunan ve AK Parti’nin seçim beyannamesinde de olan çeyiz hesabı için önceki gün bankalar toplandı. Hazine’nin yeni evlenenlerin konut alabilmeleri için bir taslak hazırlığı içinde olduğu ifade edildi.

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi!

Aile konutu olarak tapuya şerh edilmiş taşınmazların satılması veya kiraya verilmesi için eşin "eş muvafakatnamesi" olarak adlandırılan eşin onayı gerekiyor. İşte, Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi!

Kayyım atama dilekçesi örneği!

Kayyım, Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye deniyor. Kayyımın atanması Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak bir dilekçe ile istenebiliyor. İşte kayyım atama dilekçesi örneği...

Mirasçının mirasçısı olur mu?

Medeni kanunda da belirtildiği gibi mirasın kaldığı yasal mirasçılar vefat eden kişinin alt soyu,sağ kalan eşi,evlatlığı oluyor.Peki mirasçının mirasçısı kimdir? Mirasçının mirasçısı olur mu?

Reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

Vefat eden kişinin ardından mirasçılara Medeni Kanunda da yer alan hükümlere uygun olarak mal paylaşımı yapılıyor.Ancak mirastan vazgeçme yani reddi miras hakkımızda bulunuyor.Peki,reddi miras davası hangi mahkemeye açılır?

Eşin ölümü halinde miras paylaşımı!

Vefat halinde yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası Medeni Kanunda belirlenen kurallara göre paylaşırlar. Peki, eşin ölümü halinde miras paylaşımı nasıl olur?

Yeni aldığım evden kiracıyı nasıl çıkarırım?

Kiracılar, kanunda belirtilen haklı nedenlerin oluşması durumunda tahliye edilebiliyor. Peki, yeni bir ev satın aldığınızı ancak içinde kiracının olduğunu düşünelim. Siz de "Yeni aldığım evden kiracıyı nasıl çıkarırım?" diyorsanız, işte yanıtı..

Mirasbırakanın tasarruf hakkı!

Medeni Kanunda düzenlenen miras hukuku gereğince mirasbırakanın tasarruf hakkı bulunuyor. Ancak, vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor...

Tapuda eş şerhi nedir?

Medeni Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, eşlerden her biri diğeri ve üçüncü kişilerle her türlü hukukî işlemi yapabiliyor. Peki, tapuda eş şerhi nedir? Tapuya eş şerhi nasıl konulur?

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi Haberi

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi

Yeni Medeni Kanunda eş muvafakatnamesi!

Aile konutu olarak tapuya şerh edilmiş taşınmazların satılması veya kiraya verilmesi için eşin "eş muvafakatnamesi" olarak adlandırılan eşin onayı gerekiyor. 


Eşinin rıza olmadan taşınmaz üzerinde yapılabilecek işlemlere kısıtlamalar getiriliyor. Eşin rızası olmadan aile konutu üzerinde her işlem yapılamıyor. 


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor.


Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemiyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


MADDE 194

Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki...