27 / 04 / 2024

yeni sit alanı yasası

yeni sit alanı yasası

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin özelliklerini yansıtan, korunması gerekli sit alanlara düzenleme getiriliyor. Peki, yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?

İstanbul-Kocaeli Yolu sit alanından geçecek!

İstanbul’un trafiğini rahatlatmak içim hazırlanan yeni İstanbul-Kocaeli Karayolu projesi, 3 ayrı ihaleyle 3 ayrı firmaya 22 ayda tamamlatılacak. Yol, Ballıkayalar Vadisi’ni de içine alan, 1. derece doğal sit alanı olan tabiat parkından geçecek...

Kula Kentsel Sit Alanı yeni baştan imar ediliyor!

Kula Kentsel Sit Alanı yeni baştan imar ediliyor. Kula Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürütülecek olan çalışmalar kapsamında sit alanın yeniden imarı yapılarak yaşanan sıkıntıların önüne geçilmiş olacak.

Okmeydanı tarihi sit alanına yeni plan onaylandı!

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, mahkeme tarafından 3 kez iptal edilen Okmeydanı tarihi sit alanı için yeni hazırlanan plan onaylandı.

İstanbul Okmeydanı sit alanına yeni plan!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, mahkemenin 3 kez iptal ettiği Okmeydanı Tarihi Sit Alanı'yla ilgili yeni planı oy çokluğuyla kabul etti. Plana, CHP ret oyu verdi.

İzmir Yeni Fuar Alanı'na yeni otoyol geliyor!

İzmir Yeni Fuar Alanı'na yeni otoyol geliyor. Gaziemir'deki yeni fuar alanının açılışı Uluslararası Mermer Fuarı'nın gerçekleştirileceği 25 Mart tarihine yetiştirilmeye çalışılırken, fuarın otoyol bağlantısı için de çalışmalar hızlandırıldı.

Büyükada Nakibey Plajı 1.derece sit alanı ilan edildi!

Büyükada'da Nakibey Plajı ve çevresindeki 19 bin metrekarelik alan 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Plaj tesisleri yıkılacak. Hazine'ye ait arazide 2 kayıkhane, plaj, konaklama tesisleri, 5 villa ve manastır kalıntıları yer alıyor...

Antalya Kepez, Başköy Mahallesi'ne 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Antalya İli, Kepez İlçesi, Başköy Mahallesindeki bölge, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Antalya Patara Gemicik Adası, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı oldu!

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya Kaş İlçesi, Yeşilköy Mahallesi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Gemicik Adası antik yerleşim alanının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.

Antalya Patara 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı genişledi!

Antalya Kültür Varlıklarını Bölge Kurulu, Kaş'taki Patara Antik Kenti kuzeydoğusundaki Şehitlik Mevkiindeki kültür varlıklarının da 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na alınmasına karar verdi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Isparta Kadılar Köyü 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda düzeltme!

Isparta Merkez İlçe, Kadılar Köyü olarak 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında değişiklik kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun o kararı...

Burdur Ovacıkalan'a 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Burdur İli, kısmen Ağlasun İlçesi, Kibrit Köyü, kısmen de Çeltikçi İlçesi, Güvenli Köyü sınırları içerisinde yer alan Ovacıkalan Mevkiindeki Roma Dönemi yerleşim alanı için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı verildi.

Burdur Mezar Tepe ve çevresine 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Burdur İli, Bucak İlçesi, Keçili Köyü sınırları içerisinde bulunan, Mezar Tepe ve yakın çevresi için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Özel ekolojik turizm tesisi alanına 1 ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Burdur Bucak İlçesi, Karacaören Köyü, Camicivarı Mevkiinde, ekolojik turizm tesisi yapılmak istenilen özel mülkiyete ait alan için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı, çevresi için de 3. Derece Arkeolojik Sİt Alanı kararı verildi.

yeni sit alanı yasası Haberi

yeni sit alanı yasası

Yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?

İmar Kanununa yeni düzenlemeler getiriliyor. Kanunda yapılan düzenlemelere mevcut sit alanları da dahil ediliyor. Bilindiği üzere sit alanları; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlara deniyor.


Sit alanları, doğal sit alanları, kentsel sit alanları, tarihi sit alanları ve arkeolojik sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor.


Doğal sit alanları

1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekiyor. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştiriliyor. 2.derece doğal sit alanları, ancak kamu yararı gözetilerek kullanıma açılabiliyor....