15 / 05 / 2024

yunanistan osmanlı köprü yıkımı

yunanistan osmanlı köprü yıkımı

Yunanistan'da, Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından 1866'da yaptırılan ve Balkanlar'ın tek kemerli en büyük taş köprülerinden olan Plaka, yoğun yağışların etkisiyle su seviyesinin yükselmesi nedeniyle yıkıldı.

Türkiye-Yunanistan sınırına 2. köprü için düğmeye basıldı!

Yunanistan ile 2. sınır köprüsü geliyor. Meriç nehri üzerinde ikinci bir sınır köprüsünün inşası konusunda mutabakat sağlandı.

Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü'nün restorasyonu tamamlandı!

TİKA'nın restore ettiği Bosna Hersek'in en önemli Osmanlı eserlerinden Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü'nün teknik kabulünün yapılması nedeniyle tören düzenlendi...

Çorum Koyunbaba Köprüsü restore edildi!

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Bayezit tarafından Çorum'un Osmancık ilçesine inşa ettirilen Koyunbaba Köprüsü, 5 yıl süren restorasyon çalışmasından sonra orijinal haline döndürüldü.

1915 Çanakkale Köprüsü'nü 2. Abdülhamid projelendirdi!

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki belgeler yayınlandı. Belgelerde, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün aslında 138 yıl önce Sultan 2. Abdülhamid tarafından projelendirildiği anlaşıldı.

Van Gürpınar'daki Osmanlı Köprüsü yeniden restore edilmeli!

Van'ın Gürpınar ilçesi Güzelsu Mahallesi'nde, 17'nci yüzyılda yaptırılan Osmanlı Dönemi'ne ait tarihi köprü, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Gürpınar Belediye Başkanı Zeki Yıldız, köprünün yeniden restore edilmesi gerektiğini belirtti.

Malatya Abidin Paşa Köprüsü restore edilecek!

Abidin Paşa isimli Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşamış bir devlet adamı tarafından 1757 yılında yaptırılan Abidin Paşa Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğünce onarılacak.

Kocaeli Kutluca'daki tarihi köprü restore ediliyor!

Körfez ilçe Osmanlı ve Duranlı Köyü sınırlarında bulunan Kutluca Köyü'ndeki Roma dönemine ait olan ve M.S. 1. Yüzyıl'da İmparator Cladius döneminde inşa edilen tarihi köprü restore ediliyor.

Simav’daki tarihi taş köprü gün yüzüne çıktı!

Karayolları Bursa 14. Bölge Müdürlüğü Kütahya’nın Simav ilçesinde yapımı Osmanlı dönemine dayanan Simav-Harmancık karayolu üzerindeki tarihi taş köprüyü gün yüzüne çıkardı.

Tarihi Tunca Köprüsü aydınlatılacak!

Osmanlı Devleti zamanında yapılan Edirne'deki tarihi Tunca Köprüsü, 197 aydınlatma armatürü ile ışıl ışıl olacak.

Konya Beyşehir'de tarihi köprü restore ediliyor!

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Osmanlı Devleti döneminden kalma tarihi köprü oluşan hasarlar yüzünden tehlike arz ettiği için onarılarak restore ediliyor..

Konya'daki tarihi köprü onarılıyor!

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Osmanlı Devleti döneminden kalma tarihi köprü oluşan hasarlar yüzünden tehlike arz ettiği için onarılarak restore ediliyor.

Atina, Plaka Köprüsü’nü inşa edecek!

Atina Politeknik Üniversitesi Rektörü Yannis Golias, geçen hafta selde yıkılan Osmanlı dönemine ait tek kemerli taş köprünün yeniden inşa edileceğini söyledi.

Yunanistan'daki Osmanlı köprüsü onarılacak!

Yunanistan’ın Epir bölgesinde yağışlar sonucu yükselen sulara dayanamayıp yıkılan Osmanlı’dan kalma ‘Plaka’ köprüsünün yeniden inşası için tüm masrafları Yunanistanlı işadamı Nikos Lulis (29) üstlendi.

yunanistan osmanlı köprü yıkımı Haberi

yunanistan osmanlı köprü yıkımı

İki gündür etkili olan yoğun yağış, başta batı bölgeleri olmak üzere ülkenin birçok yerinde hayatı olumsuz yönde etkiledi. Birçok karayolu taşkınlar nedeniyle ulaşıma kapanırken, yağışın etkili olduğu alanlarda hasar oluştu.


Yunanistan'ın batısındaki Epir bölgesinde bulunan, Balkanlar'ın en büyük Osmanlı taş köprülerinden Plaka, yükselen su seviyesine dayanamayarak yıkıldı. Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından 1866'da yaptırılan ve o dönemden beri restore edilmeyen köprü, şiddetli rüzgarın da etkisiyle sulara gömüldü.


Başbakan Aleksis Çipras, yaptığı açıklamada, Epir bölgesinde etkili olan olumsuz hava şartları sebebiyle can kaybı yaşanmamasının önemli olduğunu belirtirken, Plaka Köprüsü'nün yıkılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.


Kültür ve Eğitim Bakanlığı'nın, hava koşulları elverişli olduğu zaman köprünün yeniden inşası için çalışma başlatacağı ifade edildi.


Yoğun yağışlar nedeniyle 2007'de hasar gören köprünün restorasyonu o dönemde gündeme gelse de bu...