10 / 05 / 2024

Zilyetliğin kazanılması türleri

Zilyetliğin kazanılması türleri

Taşınır mallar üzerindeki haklarda aleniyeti sağlayan, taşınmazlar üzerinde ayni hakların aleniyet kazanmasına hizmet etmeyen zilyetliğin kazanılması konusu hakkında merak ettiğiniz detaylar haberimizin devamında yer alıyor..

3 il için acele kamulaştırma kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Antalya, Kahramanmaraş, Samsun illeri sınırları içinde yer alan bazı taşınmazlar için acele kamulaştırılması kararı verildi...

6 il için acele kamulaştırma kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ankara, Bartın, Bilecik, Kastamonu, Manisa, Muğla sınırları içinde yer alan bazı taşınmazlar için acele kamulaştırılması kararı verildi. 

13 il için acele kamulaştırma kararı!

Zonguldak, Rize, Mersin, Konya, Kastamonu, Karabük, Hatay, Gaziantep, Bilecik, Bartın Ankara, Afyonkarahisar, Adana sınırları içinde yer alan bazı taşınmazlar için acele kamulaştırılması kararı verildi. 

18 il için acele kamulaştırma kararı!

Adana, Osmaniye, Kayseri, Ankara, Bartın, Bilecik, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Manisa, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Manisa, Mersin, Zonguldak sınırları içinde yer alan bazı taşınmazlar için acele kamulaştırılması kararı verildi. 

Asbest maruziyetinin önlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

Asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılması ve olası risklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi.

İstanbul Havalimanı için Meclis araştırması istendi!

dünyada en fazla rötarın yaşandığı ikinci havalimanı olan İstanbul Havalimanı için Meclis araştırması açılması istendi.

Irak'ta 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçe sağlandı!

Irak Parlamento Başkanı Muhammed el-Halbusi, "Devlet alternatif bulana dek, gecekonduların kaldırılmasının durdurulduğunu, vilayetlerdeki nüfusa göre dağıtılmak üzere 100 binden az olmayan konut inşası için gerekli bütçenin sağlandığını ilan ediyoruz" dedi.

Sivas Suşehri için acele kamulaştırma kararı!

Sivas'ta tesis edilecek Akşar Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali kapsamında bazı taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

5 maddede olağan zamanaşımı ile taşınmazın kazanılması!

Avukat Kadir Kurtuluş, Emlakkulisi.com okurları için, 5 maddede olağan zamanaşımı ile taşınmaz mülkiyetinin kazanılmasını inceledi. İşte 5 maddede olağan zamanaşımı ile taşınmazın kazanılması...

Sinop ve Kastamonu için acele kamulaştırma kararı!

380 kV Sinop-Kastamonu 380 Enerji İletim Hattı Projesi kapsamındabazı taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Kars Karakurt için acele kamulaştırma kararı!

154 kV Karakurt HES-Karakurt Havza Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında bazı taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Erzurum Horasan için acele kamulaştırma kararı!

154 kV Horasan-Karakurt Havza Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında bazı taşınmazlar için acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Avrasya GYO, Arnavutköy'deki arsası için Yapı Kayıt Belgesi aldı!

Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul ili Arnavutköy ilçesi Deliyunus Mahallesi Türkmen mezarlığı mevkiinde bulunan arsası için Yapı Kayıt Belgesi aldı...

Zilyetliğin kazanılması türleri Haberi

Zilyetliğin kazanılması türleri

Zilyetliğin kazanılması


Taşınır taşınmaz bir mal üzerinde fiili hak sağlayan zilyetliğin kazanılması 3 şekilde gerçekleşiyor. Söz konusu kazanımlar şöyle;


Zilyetliğin aslen kazanılması


Bir eşya üzerindeki zilyetlik, ilk defa kuruluyor ise bu, zilyetliğin aslen kazanılmasıdır. Zilyetliğin bu yolla kazanılması haklı ya da haksız olabilir. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur. Örneğin Maden ocağından çıkarılan madenin üzerindeki madencinin zilyetliği aslen kazanılmıştır. Hırsızlık, gasp ve dolaysız zilyedin korkutularak zilyetliğinin kazanılması da aslen kazanma olarak nitelendiriliyor.



Zilyetliğin miras yoluyla kazanılması


Miras hukukunda külli halefiyet ilkesi geçerlidir. Bu ilke gereği miras bırakanın malvarlığı, miras bırakan öldüğü anda başkaca...