Zilyetliğin kazanılması!
Taşınır mallar üzerindeki haklarda aleniyeti sağlayan, taşınmazlar üzerinde ayni hakların aleniyet kazanmasına hizmet etmeyen zilyetliğin kazanılması konusu hakkında merak ettiğiniz detaylar haberimizin devamında yer alıyor..
Zilyetliğin kazanılması
Taşınır taşınmaz bir mal üzerinde fiili hak sağlayan zilyetliğin kazanılması 3 şekilde gerçekleşiyor. Söz konusu kazanımlar şöyle;
Zilyetliğin aslen kazanılması
Bir eşya üzerindeki zilyetlik, ilk defa kuruluyor ise bu, zilyetliğin aslen kazanılmasıdır. Zilyetliğin bu yolla kazanılması haklı ya da haksız olabilir. Sahiplenme (Medeni Kanun m.767), bulunmuş eşya (Medeni Kanun m.769) ve düşen ve sürüklenen şeylerde (Medeni Kanun m.774) zilyetlik aslen kazanıldığı gibi, çalınan eşya üzerinde hırsız veya kiralanan eşya üzerinde mülkiyet iddiasında bulunan kiracıda zilyetliği aslen kazanmış olur. Örneğin Maden ocağından çıkarılan madenin üzerindeki madencinin zilyetliği aslen kazanılmıştır. Hırsızlık, gasp ve dolaysız zilyedin korkutularak zilyetliğinin kazanılması da aslen kazanma olarak nitelendiriliyor.
Zilyetliğin miras yoluyla kazanılması
Miras hukukunda külli halefiyet ilkesi geçerlidir. Bu ilke gereği miras bırakanın malvarlığı, miras bırakan öldüğü anda başkaca herhangi bir işleme gerek kalmaksızın bir kül halinde mirasçılara geçiyor. Bir başka ifadeyle taşınır mallar üzerindeki zilyetlik, mirasçılara teslim edilmeden önce geçmiş oluyor.
Zilyetliğin devren kazanılması
Zilyetliğin devren kazanılması; zilyetliğin teslimli kazanılması ve zilyetliğin teslimsiz nakli olarak ikiye ayrılıyor.
Zilyetliğin teslimli kazanılmasında; eşyanın ve araçların teslimi; zilyetlik şeyin veya şey üzerinde fiili hâkimiyet sağlayacak araçların, karşı tarafa teslimi veya karşı tarafın önceki zilyedin rızasıyla şey üzerinde fiili hâkimiyet kuracak duruma gelmesiyle devredilmiş olur.(Medeni Kanun m.977)
Zilyetliğin teslimsiz nakli ise; hükmen teslim, zilyetliğin havalesi; emtia senetlerinin teslimi yoluyla zilyetliğin devri, tesisen kazanma olarak 4'e ayrılıyor.
Zilyetlik nedir?
Zilyetlik türleri nelerdir?
Zilyetliğin korunması!
Zilyetliğin idari yoldan korunması!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com