25 / 12 / 2024

Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması!

Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması!

Hak karinesi ne demektir? Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması nasıl gerçekleşiyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.



Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması


Hak karinesi ne demektir? 


Hak karinesi hak iyeliğinin kesinlikle belli olmadığı durumlarda, bunu gösteren kimi belirtilerin ve kanıtların bulunması anlamına geliyor. Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması diğer bir deyişle menkul davası olarak ta hukukumuzda yerini bulan durum, 


Hukuk düzeni zilyetliğin bir hakka dayandığını, yani zilyetliğin iddia edilen hakka karine olduğunu kabul ediyor. Ancak zilyetliğin hakkın varlığına karine oluşu sadece menkuller bakımından söz konusudur; gayrimenkullerde bu fonksiyonu tapu sicili görür. Zilyetlikten doğan hak karineleri;


Mülkiyet karinesi; Menkul bir şeyin zilyedi onun maliki addolunur. Mülkiyet karinesi menkul bir eşyanın zilyedini onun maliki kabul ettiğine göre, zilyedi olduğu eşya üzerinde mülkiyet hakkına sahip iddia eden kimse, bunu isbat etmekle yükümlü olmayacaktır. Ancak bu karine kesin bir karine olmadığından aksini isbat etmek mümkündür , zilyedin malik olmadığını iddia eden kimse bunu isbat etmek suretiyle zilyet lehine mevcut olan karineyi çürütebilir.


Sınırlı ayni hak veya Şahsi hak karinesi; Bir kimse şahsi veya sınırlı ayni bir hakka dayanarak bir menkule zilyet bulunuyorsa, o hakkın mevcudiyeti asıldır. Bu karineye göre zilyet üçüncü şahsa karşı(maliki olan kişiye karşı zilyetliğini ispat etmek zorundadır) zilyetliğindeki menkule şahsi bir hakka(kira) veya sınırlı ayni bir hakka(rehin) dayanarak zilyet bulunduğunu iddia ederse bunu ispat etmesine lüzum olmaksızın onun iddia ettiği hakka sahip bulunduğu kabul ediliyor.



Menkul davası, önceki zilyedin iradesi dışında çıkan para ve hamile yazılı senetleri iyi niyetle kazanmış olanlara karşı açılamayacağı gibi , irade dışında çıkan bir menkulü açık artırmadan, pazardan veya o tür eşya satan bir dükkandan iyi niyetle kazanan zilyede karşı ancak onun ödemiş olduğu bedeli iade etmek suretiyle açılabilir. Dava süreleri; Menkul davası iyi niyetli zilyede karşı 5 yıl içinde açılması gerekir. Bu süre hak düşümü süresidir. Kötü niyetli zilyede karşı bu dava her zaman açılabilir, yani bir süreye bağlanmamıştır.


Zilyetlik nedir?

Zilyetliğin korunması!

Zilyetliğin idari yoldan korunması!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön