25 / 12 / 2024

Zilyetliğin kaybedilmesi!

Zilyetliğin kaybedilmesi!

Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki zilyetlik ne zaman kaybedilir? İşte zilyetliğin kaybı ile ilgili hükümler...



Zilyetliğin kaybedilmesi!

Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, eşya üzerinde hak sahibi olmayan hırsız dahi eşya üzerindeki fiili hakimiyeti nedeniyle zilyet oluyor.


Yukarıda yar alan tanımlamadan da anlaşıldığı gibi; zilyet; mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisine deniyor. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumunda oluyor.


Ancak evini başkasına kiraladığı takdirde söz konusu evin mal sahibinin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor.


Zilyetlik ne zaman kaybedilir?

Zilyetliğin kaybedilmesi demek, eşya üzerinde fiili hakimiyet icra etme imkanının devamlı olarak ortadan kalkmış olması demektir. Bu da zilyedin iradesi veya iradesi dışında olur. 


İradesi dışında çalınma, kaybolma, gasp gibi hallerde görülür. İradesiyle ise; terk-modası geçmiş bir eşyanın çöpe atılması gibi, zilyetliğin devri/mülkiyetini devrederek eşyasını bir başkasına teslim etmesi gibi.


Zilyetlik nasıl kazanılır?


Geri Dön