Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler!
Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler nelerdir? Zilyetliğin iadesi konusunda nasıl bir yol izleniyor? Bu konu Medeni Kanun'da nasıl düzenlenmiştir? vb. sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..
Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler!
Medeni kanunun m.993–995 maddelerinde aleyhine açılan dava sonunda zilyet olduğu malı geri vermek zorunda kalan haksız zilyedin geri verme borcunun kapsamı ve iade konusu mala yaptığı masraflara ilişkin talep hakları düzenlenmiştir.
Bu maddelerde düzenlenmiş talepler ayni hakka veya zilyetliğe dayanan istihkak talebine bağlı yan talepler olarak ortaya çıkar. Bununla beraber mal haksız zilyedin elinde telef olmuş veya geri vermeyi talep eden hak sahibi zilyet tarafından başka birine verilmiş olsa dahi, haksız zilyedin sorumluluğu sona ermez. Bu yan talepler yalnız ayni hakka dayanan istihkak ya da taşınır davasında söz konusu olur.
Zilyetlikte geri verme hükümleri kanunun yaptığı atıf gereği olarak, gaibe ve mirasçı atanan kimseye payların verilmesinde, miras sebebiyle istihkak davasında, mirasta denkleştirmede uygulanacaktır.
Medeni Kanun m.993–995 hükümleri gerek taşınır mallarda gerekse taşınmazlarda zilyetliğin geri verilmesinde uygulanır. Sözü geçen hükümler asli zilyetlik iddia eden haksız zilyetlere uygulanacağı gibi, fer’i zilyetlik iddia eden haksız zilyetlere de uygulanır.
Bir kimsenin zilyetliği haksız olmakla beraber, bu kimse önceki zilyedin rızası ile zilyetliğini kazanmış ve zilyetliği kazanmaya yol açan hukuki sebebin sona ermesi sonucu zilyetliği iade etmek zorunda kalmışsa, bu durumda kanun hükümleri değil, aradaki hukuki ilişkiye ilişkin hükümler, bu yoksa sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.
Zilyetliğin iadesinde uygulanacak hükümler, iade ile yükümlü zilyedin iyi veya iyi niyetli olmayan diye iki şekilde inceleniyor.
Zilyetlik türleri nelerdir?
Zilyetliğin idari yoldan korunması!
Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com