10 / 05 / 2024

medeni kanun zilyetliğin iadesi

medeni kanun zilyetliğin iadesi

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler nelerdir? Zilyetliğin iadesi konusunda nasıl bir yol izleniyor? Bu konu Medeni Kanun'da nasıl düzenlenmiştir? vb. sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!

Aile konutu şerhi 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’unun 194.maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; aile konutu şerhi, malik olmayan eşleri aile konutu üzerinde söz sahibi yapıyor. Peki, Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? İşte tüm merak edilenler...

Binalarda blok temsilcisi nasıl seçilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir binada blok temsilciliği için kat maliki olmayan eşin yerine seçilme hakkımız, aile konutu şerhi olmak şartıyla mı yoksa Medeni Kanun’un biz kadınlara verdiği haklarla mı mümkün?' sorusunu cevapladı.

Torba Kanun teklifinden inşaat sektörüne neler çıkacak?

TBMM Meclisi 12 günlük aranın ardından yarın mesaiye başlıyor. 71 maddelik torba yasada inşaat ve gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren birçok konu bulunuyor.

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin pafta zemin uyuşmazlığının yenileme çalışmaları sırasında, tespit komisyonunun mevcut kadimden beri zilyetliğin zeminini esas alması ön

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile; kadastrosu veya tapulanması yapılmış yerlerin pafta zemin uyuşmazlıklarının çözümünde mevcut kadimden beri zilyetliğin zemininin esas alınması öngörülüyor..

Geçit hakkı davası görevli mahkeme!

Medeni Kanun gereğince; taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası görevli mahkeme hangisidir?

Geçit hakkı dava harcı 2015!

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenlenen geçit hakkının tesisi için bir dilekçe ile dava açılabiliyor. İşte geçit hakkı dava harcı 2015..

Geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı oluyor. Bu hak Medeni Kanun kapsamında madde 747'de düzenleniyor. Geçit hakkı almak için bir dilekçe ile dava açılabiliyor.Peki, geçit hakkı davası hangi mahkemeye açılır?

Geçit hakkı davası nasıl açılır?

Medeni Kanun gereğince taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor. Peki, geçit hakkı davası nasıl açılır?

Eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili tasarruflarda bulunamıyor. Peki, eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?

Mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir?

Mirasta paylaşmanın tamamlanmasından sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu oluyor. Peki, mirasçıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğu nedir? İşte Medeni Kanun esasları..

Tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

Medeni Kanun gereğince,tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi için dava açılabiliyor. İşte, tapu sicilinin düzeltilmesi davası!

İpoteğin kurulması için ne yapılır?

Medeni Kanun gereğince, alacaklılar borçlunun kendilerine olan borcu için taşınmaz ipoteği talep edebiliyor. Peki, ipoteğin kurulması için ne yapılır? İpotek kurulması için nereye ve nasıl müracaat edilir?

medeni kanun zilyetliğin iadesi Haberi

medeni kanun zilyetliğin iadesi

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler!



Medeni kanunun m.993–995 maddelerinde aleyhine açılan dava sonunda zilyet olduğu malı geri vermek zorunda kalan haksız zilyedin geri verme borcunun kapsamı ve iade konusu mala yaptığı masraflara ilişkin talep hakları düzenlenmiştir.


Bu maddelerde düzenlenmiş talepler ayni hakka veya zilyetliğe dayanan istihkak talebine bağlı yan talepler olarak ortaya çıkar. Bununla beraber mal haksız zilyedin elinde telef olmuş veya geri vermeyi talep eden hak sahibi zilyet tarafından başka birine verilmiş olsa dahi, haksız zilyedin sorumluluğu sona ermez. Bu yan talepler yalnız ayni hakka dayanan istihkak ya da taşınır davasında söz konusu olur.


Zilyetlikte geri verme hükümleri kanunun yaptığı atıf gereği olarak, gaibe ve mirasçı atanan kimseye payların verilmesinde, miras sebebiyle istihkak davasında, mirasta denkleştirmede uygulanacaktır.


Medeni Kanun m.993–995 hükümleri gerek taşınır...