Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!
Aile konutu şerhi 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’unun 194.maddesinde düzenlenmiştir. Kanuna göre; aile konutu şerhi, malik olmayan eşleri aile konutu üzerinde söz sahibi yapıyor. Peki, Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? İşte tüm merak edilenler...
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin yaşadığı gayrimenkule aile konutu adı veriliyor. Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor.
Tapuya şerh düşülerek gerçekleştirilen aile konutu şerhi eşlerin konut üzerindeki tasarruf hakkını kısıtlıyor ve eşlerin haklarını korumayı amaçlıyor.
Üzerinde aile konutu şerhi olan ev kiralanabilir, satılabilir ya da kiralıksa sözleşmesi feshedilebilir. Ancak 4271 sayılı Türk Medeni Kanun’un 194. maddesine göre tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için eşlerin ikisinin de açık rıza göstermesi gereklidir.
Türk Medeni Kanunu'nun 194/1. maddesi uyarınca “eşlerden biri diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez; aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.”