23 / 11 / 2024

Zilyetliğin hukuki anlamı!

Zilyetliğin hukuki anlamı!

Taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde fiili bir hakimiyet sağlayan zilyetliğin hukuki anlamı nedir? zilyetliğin tabi olduğu durumlar nelerdir? Zilyetlik hakkında bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz..




Zilyetliğin hukuki anlamı!


Maddi bir mal üzerinde, malikin veya malik olmayan üçüncü bir kişinin icra ettiği fiili bir hâkimiyet olup, bu hâkimiyet bir hak değil yalnızca kendisine bir takım hukuki sonuçlar bağlanmış fiili bir durum olan zilyetliğin hukuki anlamı ise şöyle; 


- Hırsızın dahi menfaati koruyan zilyetlik bir haktır;.


- Zilyetlik bir fiili hâkimiyettir. Ama bazen fiili hâkimiyet zilyetlik için gerekmeyebilir.


- Zilyetliğin korunması amacı toplum düzeninin korunmasıdır.

Kamu malları üzerinde kamu mülkiyeti bulunduğundan kamu malları üzerinde fiili hâkimiyet kabul edilemiyor.. Bununla birlikte taşınmazlar üzerindeki zilyetlik ihlallerinin korunması hakkında kanuna göre devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde fiili hâkimiyet kurmuş olan kişilerin bu hâkimiyetlerinin önlenmesine dair işlemler bu kanuna göre yapılıyor.



Zilyetliğin tabi olduğu durumlar



- Hukuki anlamda eşya niteliğini taşıyan varlıklar üzerinde zilyetlik tesis edilebilir.


- Bir şeyin parçaları, bütünden ayrılıp ayrı bir varlık teşkil etmedikçe ayrı bir ayni hak konusu olmadıkları halde, hak değil fiili bir durum olan zilyetlik, bir şeyin parçaları üzerinde de tesis edilebilir.


- Ancak üzerinde fiili hâkimiyet tesis edilebilecek eşyada, bir başka ifade ile özel mülkiyete tabi olabilen eşya üzerinde zilyetlik söz konusu olabilir. Burada denilmek istenen kamu malları ve ortak mallar gibi vasfa sahip olan mallar zilyetlikle elde edilemez.


- Gerek taşınırlarda ve gerekse taşınmazlarda söz konusu olabilen zilyetlik, tapu sicilinde yazılı ayni hakların korunması açısından, sicil kaydı olarak kendini gösterir. Fakat zilyetliğin fiili koruma ile ilgili hükümlerinden, taşınmazlarda fiilen tasarruf edenler faydalanır.


Zilyetlik türleri nelerdir?

Zilyetliğin idari yoldan korunması!

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön