06 / 05 / 2024

zilyetliğin hukuki mahiyeti

zilyetliğin hukuki mahiyeti

Taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde fiili bir hakimiyet sağlayan zilyetliğin hukuki anlamı nedir? zilyetliğin tabi olduğu durumlar nelerdir? Zilyetlik hakkında bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz..

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar duyurdu: İnşaatlara sınırlama getirilebilir!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsrail vatandaşlarının edindikleri gayrimenkullerin hukuki dayanağının bulunmadığını söyleyerek, Girne sahillerinde inşaat yoğunluğuna bağlı olarak sınırlamalar getirilebileceğini aktardı.

Uzmanlardan ‘depremzede’ için hukuki yol haritası! 30 yıl geçse de konut sahibi dava açıp hakkını arayabilir!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afetzedeler yaralarını sarmaya çalışırken, ağır yıkımlarda sorumluluğu veya kusurları bulunan bazı müteahhitler de gözaltına alınmaya başladı. Olayı hukuki boyuttan değerlendiren uzmanlar depremzedeler için hukuki yol haritası çıkardı.

Ev, iş yeri ve arsa alacaklar dikkat! Takibe düşmemek için bunları sakın gözden kaçırmayın!

Ev, işyeri, arsa gibi gayrimenkuller satın alınırken genellikle hukuki ve teknik riskler gözden kaçırılabiliyor. İmara ve projeye aykırılıklar nedeniyle binlerce gayrimenkul idari takibe alınabiliyor. Peki, gayrimenkul alırken ya da satarken riskleri en aza indirmek için neler yapılabilir?

İzmir Narlıdere'deki kentsel dönüşüm planına halktan itiraz! 

İzmir Narlıdere'de kentsel dönüşüm sürecinde mağdur olan halk dönüşüm planlarına itiraz etti. Dönüşüm planına itiraz eden halk, itirazlarına yanıt alamadıkları için hukuki süreç başlattılar. 

İnşaat hukuku alanlarındaki uyuşmazlıkları arabulucular çözecek!

inşaat hukuku alanında yaşanan hukuki uyuşmazlıklar, bu alanlarda gerekli uzmanlık eğitimi almış arabulucu eşliğinde sonuca vardırılacak.

15 maddede site yönetimlerinin hukuki kişiliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "15 maddede site yönetimlerinin hukuki kişiliği" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Kanal İstanbul için hukuki yolları kullanarak mücadelemize devam edeceğiz!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul için "İstanbul’a en büyük ihanet projesidir. Bunun engellenmesi şarttır" dedi ve hukuki yolları kullanarak mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Bodrum Belediyesi'nden Gökova'daki külliye inşaatı açıklaması: Yetki bizde değil!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Bodrum Gökova Koyu manzaralı arazide, 100 milyon TL mal olacak külliye inşaatına hukuki süreç bitmeden başladı. Bodrum Belediyesi ise MUÇEP’in mühürleme talebini, yetkinin kendilerinde olmadığın söyleyerek yanıtladı.

Kentsel dönüşümde hukuki süreç nasıl ilerliyor?

2020'de yaşanan depremler nedeniyle kentsel dönüşümün önemi bir kez daha hatırlandı. Depremde zarar gören binalar için yapılması gerekenler hakkında bilgi veren avukat Senem Kiraz kentsel dönüşümde hukuki sürecin önemini anlattı. 

18 maddede sitelerde hukuki tanımlar!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "18 maddede sitelerde hukuki tanımlar" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

15 maddede site yönetiminin hukuki kişiliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "15 maddede site yönetiminin hukuki kişiliği" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Site yönetimlerinde başlıca 16 hukuki kavram!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Site yönetimlerinde başlıca 16 hukuki kavram" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, İngiliz Üsler Bölgesi'ndeki malları için hukuki girişim başlattı!

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF), Kıbrıs Rum Yönetimi ve Birleşik Krallık arasındaki anlaşma ile İngiliz Egemen Üsler Bölgeleri'ndeki vakıf mallarının sivil kullanım ve yerleşime açılmasına itiraz ederek hukuki girişim başlattı.

zilyetliğin hukuki mahiyeti Haberi

zilyetliğin hukuki mahiyeti

Zilyetliğin hukuki anlamı!


Maddi bir mal üzerinde, malikin veya malik olmayan üçüncü bir kişinin icra ettiği fiili bir hâkimiyet olup, bu hâkimiyet bir hak değil yalnızca kendisine bir takım hukuki sonuçlar bağlanmış fiili bir durum olan zilyetliğin hukuki anlamı ise şöyle; 


- Hırsızın dahi menfaati koruyan zilyetlik bir haktır;.


- Zilyetlik bir fiili hâkimiyettir. Ama bazen fiili hâkimiyet zilyetlik için gerekmeyebilir.


- Zilyetliğin korunması amacı toplum düzeninin korunmasıdır.

Kamu malları üzerinde kamu mülkiyeti bulunduğundan kamu malları üzerinde fiili hâkimiyet kabul edilemiyor.. Bununla birlikte taşınmazlar üzerindeki zilyetlik ihlallerinin korunması hakkında kanuna göre devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde fiili hâkimiyet kurmuş olan kişilerin bu hâkimiyetlerinin önlenmesine dair işlemler bu kanuna göre yapılıyor.



Zilyetliğin tabi olduğu durumlar



- Hukuki anlamda eşya niteliğini taşıyan varlıklar üzerinde zilyetlik tesis...