06 / 05 / 2024

zilyetliğe tabi hususlari

zilyetliğe tabi hususlari

Taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde fiili bir hakimiyet sağlayan zilyetliğin hukuki anlamı nedir? zilyetliğin tabi olduğu durumlar nelerdir? Zilyetlik hakkında bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz..

Başakşehir Göçmen Konutları Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum ne?

Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlar için 1989 yılında TOKİ  tarafından inşa edilen Başakşehir Göçmen Konutları Kentsel Dönüşüm Projesi'nde son durum ne?

Değerli konut vergisinde itiraz dilekçe örneği!

Değerli konut vergisi 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Değeri 5 milyon lirayı aşan konutlar değerli konut vergisine tabi olacak. İşte değerli konut vergisinde itiraz dilekçe örneği...

Eşler arasında mal paylaşımı nasıl yapılır?

1 Ocak 2002'de kabul edilen yeni sisteme göre eşler arasında hiçbir sözleşme yapılmazsa otomatik olarak edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olunuyor. Bu durumda evlilik içinde edinilen mallar yarı yarıya paylaşılıyor.

3. Havalimanı liman projesi ÇED'e tabi olmayacak!

3. Havaalanı projesine eklenen liman projesi genişletilmesi Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) tabi olmayacak.

Çevre mühendislerinin eğitim sorunu meclis gündemine taşındı!

Çevre mühendislerinin çevre görevlisi eğitimine tabi tutulma gerekçeleri için CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yazılı soru önergesi hazırladı..

Tapu tescil davası dilekçe örneği!

Tapu tescil davası, tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi tarafından bir dilekçe ile açılabiliyor. İşte tapu tescil davası dilekçe örneği..

İstanbul Anadolu yakasında gayrimenkul yükselişe geçti!

Ülkemizde gayrimenkul sektörü hızla yükselişe geçerken bu pastadan en fazla payı alan şehir tabi ki de İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu yakasında gayrimenkul gün geçtikçe daha da yükseliyor..

1989 yılında en karlı yatırım gayrimenkulmüş!

1989 yılında yüzde 100'e tırmanan enflasyon karşısında, en karlı yatırım gayrimenkul imiş. Bulgaristan'dan mecburi göçe tabi tutulan Türkler'in Türkiye'ye gelmesiyle de emlak piyasasında büyük bir hareketlenme görülmüş.

Çevre denetimine tabi tesis ve faaliyetler!

Tesis veya faaliyetlerin çalışmasının Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe giren yönetmeliklere uygunluğunu kontrol etmek için görevlilerce denetim yapılıyor. İşte çevre denetimine tabi tesis ve faaliyetler...

Müştemilat ruhsata tabi midir?

Müştemilat, evden ayrı inşa edilen depo, ardiye, kömürlük, avlu, ahır, bahçe, balkon, taraça gibi yerlere deniyor. Peki müştemilat nasıl yapılır? Müştemilat ruhsata tabi midir? İşte yanıtı..

Eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi!

Mal rejimi, mal varlığının yönetimi ve paylaşımı konusunda kanunda yazılı seçimlik mal rejimlerinden birini sözleşme yaparak seçmemiş olan eşlerin kanunen tabi olduğu sisteme deniyor. İşte eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi...

Depozito damga vergisine tabi midir?

Depozito ile ilgili yasal esasların yer aldığı Borçlar Kanunu gereğince, depozito bedeli en fazla üç aylık kira bedeline eşit oluyor. Peki, depozito damga vergisine tabi midir?

Bahçe duvarı ruhsata tabi midir?

Bir arsanız olduğunu ve kenarlarını duvarla çevirmek istediğinizi farz edelim. Arsanın duvarla çevrilmesi için ruhsat şart mı? Bahçe duvarı ruhsata tabi midir? İşte sorularınızın yanıtı...

zilyetliğe tabi hususlari Haberi

zilyetliğe tabi hususlari

Zilyetliğin hukuki anlamı!


Maddi bir mal üzerinde, malikin veya malik olmayan üçüncü bir kişinin icra ettiği fiili bir hâkimiyet olup, bu hâkimiyet bir hak değil yalnızca kendisine bir takım hukuki sonuçlar bağlanmış fiili bir durum olan zilyetliğin hukuki anlamı ise şöyle; 


- Hırsızın dahi menfaati koruyan zilyetlik bir haktır;.


- Zilyetlik bir fiili hâkimiyettir. Ama bazen fiili hâkimiyet zilyetlik için gerekmeyebilir.


- Zilyetliğin korunması amacı toplum düzeninin korunmasıdır.

Kamu malları üzerinde kamu mülkiyeti bulunduğundan kamu malları üzerinde fiili hâkimiyet kabul edilemiyor.. Bununla birlikte taşınmazlar üzerindeki zilyetlik ihlallerinin korunması hakkında kanuna göre devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde fiili hâkimiyet kurmuş olan kişilerin bu hâkimiyetlerinin önlenmesine dair işlemler bu kanuna göre yapılıyor.



Zilyetliğin tabi olduğu durumlar



- Hukuki anlamda eşya niteliğini taşıyan varlıklar üzerinde zilyetlik tesis...