19 / 05 / 2024

Zilyetliğin kaybedilmesi

Zilyetliğin kaybedilmesi

Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki zilyetlik ne zaman kaybedilir? İşte zilyetliğin kaybı ile ilgili hükümler...

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin pafta zemin uyuşmazlığının yenileme çalışmaları sırasında, tespit komisyonunun mevcut kadimden beri zilyetliğin zeminini esas alması ön

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile; kadastrosu veya tapulanması yapılmış yerlerin pafta zemin uyuşmazlıklarının çözümünde mevcut kadimden beri zilyetliğin zemininin esas alınması öngörülüyor..

Taşınmaz mal zilyetliğine yapılan müdahalelere ilişkin başvurular!

Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalelerinin önlenmesi için Kaymakamlık Makamına başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkilidir. Peki, taşınmaz mal zilyetliğine yapılan müdahalelere ilişkin başvurular nasıl ve nereye yapılır?

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor. Mal sahibi intifa hakkını verdiği evi satabilir mi? İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı sahibinin sorumlulukları!

Medeni Kanun gereğince intifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur. Peki intifa hakkı sahibinin sorumlulukları nelerdir? İşte intifa hakkı sahibinin yükümlülükleri...

Zilyetliğin kaybedilmesi!

Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki zilyetlik ne zaman kaybedilir? İşte zilyetliğin kaybı ile ilgili hükümler...

Zilyetlik nasıl kazanılır?

Zilyetlik, özel hukuk konusu mallar üzerinde gerçekleştirilebilir. Peki, zilyetlik nasıl kazanılır? Zilyetliğin kazanılmasında başlıca iki türlü yol bulunuyor. Bunlar: Zilyetliğin aslen kazanılması be fer'i kazanma yolu..

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler!

Zilyetliğin iadesinde uygulanan hükümler nelerdir? Zilyetliğin iadesi konusunda nasıl bir yol izleniyor? Bu konu Medeni Kanun'da nasıl düzenlenmiştir? vb. sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?

Taşınır taşınmaz mallar üzerinde fiili hakimiyet sağlayan zilyetlik idari yoldan nasıl korunur? Zilyetliğin idari yoldan korunması hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz..

Asli ve fer’i zilyetlik nedir?

Medeni Kanun'da "Bir eşya (mal) üzerinde zilyetlik iradesine dayanarak fiili hakimiyet kurma eylemine zilyetlik denir " olarak tanımlanan zilyetliğin çeşitlerin asli ve fer'i zilyetlik nedir? sorusunun cevabı haberimizde..

Zilyetliğin hukuki anlamı!

Taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde fiili bir hakimiyet sağlayan zilyetliğin hukuki anlamı nedir? zilyetliğin tabi olduğu durumlar nelerdir? Zilyetlik hakkında bilgi almak için haberimizi inceleyebilirsiniz..

Zilyetliğin sona ermesi!

Zilyetliğin sona ermesi ve zilyetlik hakkının bitmesi hakkında nasıl bir düzenleme yapılmış, kanunda bu konu nasıl yer almış merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..

Zilyetliğin iadesi davası!

Zilyetlik davaları zilyetliğin iadesi davası ve tecavüzün önlenmesi davası olarak ikiye ayrılıyor. Peki zilyetliğin iadesi davası nedir? Konu hakkında detaylı bilgiye erişmek için haberimizi inceleyebilirsiniz..

Zilyetliğin kaybedilmesi Haberi

Zilyetliğin kaybedilmesi

Zilyetliğin kaybedilmesi!

Zilyetlik yukarıdaki tanımdan da anlaşıldığı üzere bir şey üzerinde fiili hakimiyet olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, eşya üzerinde hak sahibi olmayan hırsız dahi eşya üzerindeki fiili hakimiyeti nedeniyle zilyet oluyor.


Yukarıda yar alan tanımlamadan da anlaşıldığı gibi; zilyet; mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisine deniyor. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumunda oluyor.


Ancak evini başkasına kiraladığı takdirde söz konusu evin mal sahibinin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor.


Zilyetlik ne zaman kaybedilir?

Zilyetliğin kaybedilmesi demek, eşya üzerinde fiili hakimiyet icra etme imkanının devamlı olarak ortadan kalkmış olması demektir. Bu da zilyedin iradesi veya iradesi dışında olur. 


İradesi dışında...