23 / 11 / 2024

Zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?

Zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?

Taşınır taşınmaz mallar üzerinde fiili hakimiyet sağlayan zilyetlik idari yoldan nasıl korunur? Zilyetliğin idari yoldan korunması hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz..




Zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?

Taşınır taşınmaz mallar üzerinde fiili hakimiyet sağlayan zilyetlik idari yoldan nasıl korunur? zilyetliğin idari yoldan korunması hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilirsiniz..


Zilyetlik idari yoldan nasıl korunur?


Her zaman kolay başvurulabilecek bir yol olmayan savunma hakkı ve mahkemelerde işlerin uzamasından dolayı dava hakkı zilyetliğin korunmasında çok etkin olmuyor.. Bu nedenle 04.12.1984 tarihli ve 3091 sayılı “Taşınmaz Mal Zilyetliğine yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi” hakkında kanunla önemli bir sosyal problem olan taşınmazlara saldırı ve toprak davaları pratik çözümlere kavuşturulmuştur.


Yetkili zilyet veya kişi veya müdahalenin yapıldığını öğrendiği tarihten itibaren 60 gün ve her halde saldırı veya müdahalenin gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvuruyu yapmalıdır. Posta ile yapılan başvurular için Kanunun öngördüğü süreleri durdurmaz.


Kamu hukukuna tabi taşınmaz mallar ve devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerlere saldırı veya müdahalelerde süre sınırı yoktur. Taşınmaz mala yapılan tecavüz ve müdahalenin önlenmesi için yetkili makamlara başvurmaya o taşınmaz malın zilyedi yetkili oluyor. Zilyet birden fazla ise içlerinden birinin başvurması yeterli oluyor. Kamu idareleri, kamu kurumları ve kamu kuruluşları ile tüzel kişilerin başvuruları, taşınmaz malın ait olduğu idare kurum, kuruluş veya tüzel kişinin yetkilisi tarafından yapılır. Köye ait taşınmaz mallara yapılan tecavüz ve müdahalelerde, köy halkından herhangi biride yetkili makama başvuruda bulunabiliyor.


Başvurular bir dilekçe ile merkez ilçelerde Valiliklere, ilçelerde Kaymakamlıklara bizzat veya kanuni temsilci tarafından yapılır. Kan hısımları ile sihri hısımlar tarafından zilyet adına yapılan başvurular işleme konulmaz.


Zilyetlik nedir?

Zilyetlik türleri nelerdir?

Zilyetliğin korunması!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön