Güney Afrika, Türk firmaları üretime ve inşaata çağırıyor!
DEİK Türkiye-Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Abubakir Salim, geçtiğimiz hafta bu ülkede hükümet yetkilileri ve iş dünyası ile gerçekleştirdiği temasları ile ilgili konuştu ve Türklere davet olduğunu söyledi. İşte ayrıntılar...
DEİK Türkiye - Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Abubakir Salim, Güney Afrika’nın önümüzdeki 5 sene içinde 50 milyar dolarlık altyapı ve üst yapı projesi hayata geçireceğine dikkat çekti ve pek çok sektör için Güney Afrika’nın önemli bir çıkış kapısı olabileceğinin altını çizdi.
Abubakir Salim, söz konusu açıklamasında, iki ülke arasındaki ticareti ve Güney Afrika’daki yatırım fırsatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
DEİK iş konseyi olarak 15-19 Nisan tarihlerinde Güney Afrika’ya 20 kişilik bir iş heyeti ile çıkarma yaptıklarına ve yoğun şekilde temaslarda bulunduklarına dikkat çeken Salim, 3 gün Johannesburg’da 2 gün de Cape Town’da gerçekleştirdikleri görüşmelerde ülkenin önde gelen iş dünyası örgütleri, finans kuruluşları ve önemli kamu temsilcileriyle buluştuklarını belirtti.
Ekonomimcom'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre; DEİK Türkiye - Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Abubakir Salim, DEİK heyeti ile Güney Afrikalı iş insanları arasında gerçekleştirilen görüşmelerin, yatırım fırsatlarını değerlendirme, ikili ticareti geliştirme ve çeşitli sektörlerde iş birliği alanlarını belirleme açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
Salim, özellikle enerji, maden, iletişim, teknoloji, liman, alüminyum, kimyasal mineraller, liman yapımı gibi sektörlerin ön planda olduğunun altını çizdi ve Güney Afrika’nın finans sisteminin oldukça güçlü olduğunu, burada finans kuruluşlarıyla yaptıkları görüşmelerde yatırım fırsatlarının, finans desteklerinin ve ülkedeki finansal gelişmelerin masaya yatırıldığını dile getirdi.
Güney Afrika’nın çok renkli bir ülke olduğuna vurgu yapan Salim, "Heyetimiz Müslüman iş adamları, siyah işadamları, Hintli işadamları ile ayrı ayrı toplantı yapma şansı yakaladı. Görüşmelerde şunu anladık ki burada Türkiye’ye ciddi bir ilgi mevcut. Türkiye’nin Afrika’da yaptığı işleri biliyorlar. Ciro olarak baktığımızda Afrika’daki firmaların neredeyse yarısı Güney Afrika’da bulunuyor. Türkiye’nin buradaki hareketliliğinin farkındalar. Bunun da kendilerine zarar değil yarar sağlamasını istiyorlar. Bu sebeğle partnerlik yapacak firmalar arıyorlar" dedi ve Türkiye’deki üretim kabiliyetini kendi ülkelerine çekmek istediklerini de söyledi.
Abubakir Salim, Ticaret, Sanayi ve İş birliği Bakanı Ebrahim Patel ile yaptıkları görüşmede Güney Afrika’nın STA veya alternatif bir modelle Türk ticaretini artırmaya açık olduğunu mesajını aldıklarına da dikkat çekti ve Güney Afrika’daki Türk yatırımlarının tamamının önce ticaretle başladığını, bu sebeple ticaretteki her kısıtlamanın aslında yatırımı kısıtladığını görüşmelerde aktardıklarının altını çizdi.
Salim, bu ülke ile ticaretin geliştirilmesi için pek çok fırsat olduğunu vurguladı ve "Yalnızca altyapı geliştirmelerine yönelik 20 milyar dolarlık projeleri bulunuyor. Türkiye altyapı projelerinde kısmen doyuma erişti. Büyük projelerimiz tamamlandı denebilir. Bizim bu noktada dışarıya açılmamız gerekebilir. Afrika’da birkaç senede en büyük altyapı projeleri Güney Afrika’da olacak. Şu an devam eden onlarca yenilenebilir projeleri var. Kesinlikle demiryolu altyapılarını, iletişim altyapısını güçlendirmeleri gerekiyor; karar aldılar, para harcayacaklar" ifadelerini kullandı.
Abubakir Salim, Güney Afrika’nın gelecek 5 senede iletişim hatları, demiryolu, enerji, liman ihtiyaçlarından dolayı altyapı ve üst yapı yatırımlarının 50 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.
"Çünkü yapmazlarsa ekonomiyi döndüremiyorlar. Türk firmaları ülkenin ihtiyaçlarını iyi tespit edip hazırlıklarını bu yönde yaparlarsa fırsatları değerlendirebilirler" diye konuşan Salim, Güney Afrika’nın Afrika’ya olan ihracatının 5 senede 2 katına çıkarılmak istendiğinin, bunun yapılabilmesi için de hem altyapı çalışmaları yapmaları hem de yatırım çekmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Salim, açıklamasını "‘Türkiye bu anlamda bizim partnerimiz olsun’ diyorlar. Çünkü Türkiye’nin üretim kabiliyetinin arttığının farkındalar. Güney Afrika’nın üretim koşulları müsait. İşçilik ve finans maliyetleri bize göre daha uygun. Enflasyonu da düşük. Enerji maliyetlerinin de uygun olduğunu söyleyebiliriz" diyerek tamamladı.