20 / 11 / 2024

Güneydoğu Master Planı projesi için düğmeye basıldı!

 Güneydoğu Master Planı projesi için düğmeye basıldı!

Güneydoğu'nun çehresini değiştirebilmek için harekete geçen Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 'Güneydoğu Master Planı' projesini devreye sokuyor




Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ifadesinin yıprandığını düşünen Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölge için 'devrim' niteliğinde çalışma başlattı. Geçen yıl tamamlanan 'Güneydoğu Master Planı' başlıklı o çalışmaya göre Güneydoğu imaj yenileyecek. Sadece imaj değil, dünyaya tanıtılacak o yeni yüz için milyon dolarlık altyapı çalışmalarına da başlanacak. Her ilin ön plana çıkan farklı bir kültürel değerinden yola çıkarak Türkiye'nin yanı sıra uluslararası alanda turistleri bölgeye çekmeyi de hedefleyen ve geçen yıl tamamlanarak uygulama aşamasına gelen Master Planıyla, Güneydoğu Anadolu Bölgesi dünyaya tanıtılacak.


MARKALAR ÇIKACAK


Master Planı kapsamında dünya çapında adından söz ettirmiş özellikle dört marka şehir üzerinden hareket edilecek. Adıyaman'daki Nemrut, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, Mardin evleri ve Gaziantep'teki Zeugma antik kenti, illerin markalaşma sürecinde kullanılacak. Marka ve imaj çalışmalarında ilk iller ise Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır olacak.


ÇILGIN BİR PROJE


Bölgede GAP'ın yürüttüğü çalışmalar bundan sonra bölge genelinde yürütülecek çılgın projeyle değiştirilecek. İsim henüz belli olmasa da içerik netleşti. 2011'de tamamlanan Master Plana göre GAP kelimesi, terörden kaynaklı yanlış algılar nedeniyle hem yıprandı hem de imajı bozuldu. Bölgeye dair güçlü bir algı oluşturmak için harekete geçen GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı, projeyle 3 adımda yepyeni bir projeyle bu algıyı kıracak.Bölgeye 5 yıldızlı oteller ve tesisler yapılırken, dev organizasyonla yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelmesi sağlanacak.


HER İLE BİR DÜNYA MARKASI


Yeni Şafak'ın detaylarına ulaştığı plana göre Güneydoğu'da her il için bir marka planlaması yapıldı. Plana göre ilk etapta ise dünya çapında adından söz ettirmiş özellikle dört marka şehir üzerinden hareket edilecek. Adıyaman'daki Nemrut, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, Mardin evleri ve Gaziantep'teki Zeugma antik kenti, illerin markalaşma sürecinde kullanılacak. Marka ve imaj çalışmalarında ilk iller ise Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır olacak. Alt yapı, organizasyon da ilk olarak bu illerde başlayacak. Markalaşma sürecine özel sektör de dahil edilecek.


Bölgesel teşvik var


Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil: 'Bölgemizde zaten marka haline gelmiş yerler var. Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin tek başına bölgemizde marka haline geldi. Gaziantep'te Zeungma Müzesi açıldı. Adıyaman'da Nemrut, Şanlıurfa'da Göbeklitepe'nin bölgenin markası haline geleceğini düşünüyoruz. Özellikle Antep, Urfa, Mardin, Diyarbakır için markalaşma çalışmaları yapacağız. Master planı ihtiyaç ve imkanları tespit ederek 2011'de tamamlandı. Master Planı için bölgemize yönelik 2011 itibariyle teşvik alındı' dedi


Tanıtım ajansı devrede


Geçtiğimiz yıl hazırlanan Master Planı sonrasında ikinci adımda ise markalaşma ve tanıtım için kurulacak tanıtım ajansı yer alıyor. İllerin ihtiyaçlarının ve marka değerlerinin tespit edildiği Master Planıyla söz konusu illere de ciddi yatırımlar öngörülüyor.Ulusal ve uluslararası tur operatörleriyle anlaşma sağlanacak. Özel turların bölgeye daha yoğun girişi sağlanacak. Uluslararası arenada bölgenin tanıtılacağı ilk ülke ise Japonya olacak. Son yıllarda Türkiye'ye yönelik Japon turist sayısındaki artışı dikkate alan plan çerçevesinde meraklı Japon turistler bölgeye çekilmeye çalışılacak. Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de Almanlar'ın ilgi odağı olacak.


Projeler hayata geçiyor


Yeni Şafak Muhabiri Orhan Turan, Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın Güneydoğu ile ilgili yatırım projelerini yerinde gördü.

Yenişafak


Geri Dön