29 / 04 / 2024

Güneydoğu'ya 500 milyonluk yatırım geliyor!

Güneydoğu'ya 500 milyonluk yatırım geliyor!

Güneydoğu’da terörden temizlenen bölgelere turizm yatırımcıları akın etti. 9 yeni otel yatırımı için teşvik başvurusu yapıldı. Yatırımların toplam değeri ise 500 milyon TL’yi buluyor..



Güneydoğu'da terörden temizlenen bölgelere turizm yatırımları akın etti. Turizm Bakanlığı'nda yer alan verilerine göre Ocak-Ekim 2017 tarihleri arasında, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Mardin ve Kahramanmaraş'ta, 3 tane 3 yıldızlı, 5 tane 4 yıldızlı, 1 tane de 1 yıldızlı olmak üzere 9 otel yapmak amacıyla proje teşvik belgesi alındı. 

Bu projelerin inşaat maliyeti 300 milyon TL'yi aşacakken, yatırımlar arsa bedeliyle birlikte 500 milyon TL'yi bulacak.

TURİZMCİLERİN İNANCI TAM


Sabah gazetesi'nde yer alan habere bu yatırımların yanı sıra bakanlığa 290 yatak için de yenileme ve tevsii amaçlı teşvik belgesi başvurusu yapıldı. Afrin Harekâtı'nın talebi olumsuz etkilemediğini belirten turizmciler, talebin daha da artacağına olan inançlarının tam olduğunu söyledi.

DOLULUKLAR YÜZDE 65'LERDE


Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Mete Akcan, bölgedeki turizm hareketliliğinde geçen yıla göre ciddi oranda bir artış olduğunu belirterek, "1.5 yıldır bölgede herhangi bir terör eyleminin yaşanmaması güven ortamını oluşturdu. Hendek olaylarında yüzde 10'lara kadar düşen otel dolulukları özellikle bu yıl yüzde 65 seviyesine çıktı" dedi. Sezonun mart ayının ortasında açıldığına dikkat çeken Akcan, "Şu anda bölgeye olan rezervasyon talepleri oldukça iyi durumda. Sezonda dolulukların yüzde 75-80'leri bulacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

TURİZMDEKİ TOPARLANMA 2 MİLYAR DOLARLIK KATKI SAĞLADI


ZÜCDER Başkanı Uğur Kaymak, İç piyasada perakende ticaret hacminin 10 milyar dolara yaklaştığını ifade ederek "Sektörün yüzde 30'luk kısmını restoran, otel gibi turizm işletmecilerinin harcamaları oluşturuyor" dedi. 2016'da hem terör olayları hem de Rusya krizi nedeniyle otellerle çatal-bıçak, bardak, tabak gibi malzemelerde yenileme yapılmadığını aktaran Kaymak, sektörün 1 milyar dolarlık kayıp yaşadığını ifade etti. 2017'de turizm sektöründe yaşanan toparlanmanın züccaciye sektörüne de yansıdığını anlatan Kaymak, "Turizmdeki toparlanma sayesinde hem 1 milyar dolarlık kayıp kapandı hem de ilave 1 milyar dolarlık kazanç sağlandı. Turizmde toparlanma züccaciye sektörüne 2 milyar dolar katkı sağladı" dedi.

 

HATAY'A DEV YATIRIM

 

Şehir Firma Otel (Yıldız) Yatak
Diyarbakır Yaren İnşaat Turizm 4 116
Diyarbakır Diyapı İnşaat 4 182
Gaziantep Acar Dayanıklı Ev Aletleri 4 110
Gaziantep STFC Petrol Ürünleri 4 192
Gaziantep Aytat Petrol ve Otelcilik 5 440
Hatay Gülha İnşaat 3 70
Hatay Rhossos Turizm 4 770
Kahramanmaraş Marassu Termal Turizm 3 94
Mardin Betnahrin Kuyumculuk Turizm 3 152
 


Geri Dön